Selasa, 2 Mei 2017

AKU MANGSA KERJA PART TIME MELIPAT RISALAH

  Berita Premium       Selasa, 2 Mei 2017
Tentu korang pernah dengar tentang kerja kerja part time pasal melipat risalah dengan keuntungan 4 angka sebulan. Nasihat saya jangan mudah terpedaya kerana itu semua hanyalah taktik mereka tarik orang untuk dapatkan duit.



Sebelum tu saya nak ceritakan kisah saya dulu.

Saya student ipta dan sekarang tengah menjalani latihan praktikal. Tapi memikirkan nak bayar yuran ipta untuk sem depan yang makin meningkat, saya pun terpikir nak buat part time untuk sediakan duit bagi bayar yuran sem depan. tak nak lah susahkan mak abah.

cari punya cari.. terjumpa iklan “KERJA PART TIME LIPAT RISALAH DI RUMAH” ganjaran hingga Rm500 seminggu and bla..bla..bla.. cuma lipat risalah and bla..bla…bla… Saya jumpa iklan ni kat surat khabar tapi tak ingat surat khabar apa. so sy pun try la whatsapp and tanya mengenai kerja part time tu. Dia punya explanation panjang berjela and betul betul explain pasal lipat risalah, masuk sampul,tulis alamat and pos dekat alamat yang diberi.

Dalam tu siap ada nama syarikat lagi. nama syarikat tu DICNAMIC MAIL ENTERPRES dan beralamat dekat Ajil, Terengganu. Saya check dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia(SSM). Bila ikut ejaan kat atas tu betul memang takda, yerla mana ada ENTERPRES , ENTERPRISE ada la. So saya pun betulkan la ejaan dia and memang syarikat tu ada berdaftar dengan SSM.

Saya pun buat pendaftaran Rm60 dengan orang tu. dah bank in apa semua dia pun hantar la barang dia tu. Saya sempat tanya beberapa soalan as “Alamat dibekalkan sekali ke? and Takde kena tarik orang join ni ke?” Jawapan dia “Tidak ada, Nama, Alamat akan dibekalkan secara percuma nanti”.

Bila barang sampai rupanya hanya ada buku panduan yang hanya di photostat (Dahla buruk lak tu),beberapa borang dan risalah yang mengajar kita untuk buat benda yang sama dekat orang lain. Siap ada sejarah penubuhan camne boleh tercetusnya idea nak menipu orang ni. Siap suruh kita photostate semua ‘sampah’ yg dia bagi untuk kita iklankan and tipu orang and bagi balik ‘sampah’ dorang tu kat orang lain.

Ya Allah saya memang bengang sangat dengan manusia manusia tu tapi saya chat balik orang tu elok elok and tanya balik soalan soalan pasal hantar risalah tu.

Saya chat dia punya banyak dia tak reply walaupun dah “blue tick”. memang rasa tertipu sangat.. saya mintak pulang duit pun dia tak reply. Ya Allah memang sakit hati sangat, ikutkan hati memang nak maki hamun jer tapi buat apa kan. Bukannya dia kisah pun, habis baik pun dia block saya kan.

So saya buat la entry ni untuk elakkan lebih ramai yang tertipu. JANGAN PERCAYA sama sekali dengan iklan iklan part time lipat risalah apa semua kat surat khabar tu. tu salah satu cara mereka nak tarik orang untuk menipu and dapat duit.

cukup la tu kot. korang boleh nilai sendiri lah nanti. Dia ni biar lah dia hidup senang dengan duit dia menipu orang. Moga hidup dia bahagia lah dengan penipuannya. Dia lupa agaknya yang what she give, she get back, dia lupa jugak yang dunia ni sementara jer.

dahla malas nak cakap panjang, sakit hati tak hilang lagi tahu. Rm60 tu boleh buat belanja makan saya seminggu dua.- Widuri | Malaysiaviralstory

Admin: Benda ni sebenarnya dari zaman admin sekolah lagi sampai sekarang masih wujud lagi, mungkin adanya artikel seperti ni dapat bantu korang yang masih baru dalam dunia teknologi ni supaya x mudah tertipu.
logoblog

Thanks for reading AKU MANGSA KERJA PART TIME MELIPAT RISALAH

Previous
« Prev Post