Ahad, 2 April 2017

Sebenarnya Mesin Basuh Juga Perlu Dicuci. Guna 4 Langkah Mudah Ni!

  Berita Premium       Ahad, 2 April 2017
Oleh: Aimi Nordin Sumber: FB Panda Bekki
Guna mesin basuh untuk basuh pakaian kita. Tapi kita selalu terlupa yang sebenarnya kita kena basuh mesin basuh kita tau. Nak tahu bila masa yang tepat untuk kita cuci mesin basuh? Semasa pakaian menjadi hapak bila ditinggalkan semalaman dalam mesin basuh dan bila ada banyak seakan-akan kertas atau tisu yang dicarik. Itulah tandanya korang kena cuci mesin basuh tu! Ikut langkah kat bawah ni
LANGKAH 1
Cabut penapis yang ada didalam tangki cuci sebersih-2nya dan pasang semula.
LANGKAH 2
Pilih program@course@mode " TUB CLEANING"
kalo x ada pilihan tersebut.
boleh pilih "SOAK"
Kalo x ada juga
boleh pilih mana-2 "course" cuma pastikan pilih cycle "wash" SAHAJA.
Pastikan "WATER LEVEL" adalah tahap makisma
tekan " START"
Nota: Pastikan tidak memasukan apa-apa pakaian didalam mesin basuh. Biarkan ianya dipenuhi air semata-mata

LANGKAH 3
Bila air dah 1/3 penuh, letakan bahan pencuci bersesuaian diantaranya :
Produk ada dipasaran . Pastikan ianya mengandungi
1. SODIUM PERCARBONATE atau SODIUM CARBONATE (300Gram)
atau
2. Sodium Borate (Borax) ( 300Gram )
atau
3. Jenama CALGON @ COSWAY@OXY@( 300gram)
atau
4. 140 Gram Soda ( RM3.00 ) dicampur bersama cuka putih 750ML ( RM2.50) yang telah dicampur didalam bekas lain sebelum dimasukkan kedalam mesin
atau
5. Pencuci jenama "ZIP " ACTIVE FORMULA with BICARBONATE
Pastikan bancuh sebelum memasukkan didalam mesin 
(300Gram)
atau
6. tidak meletakkan apa-apa pun boleh juga , cuma kurang effektif kerja pencucian tersebut

LANGKAH 4
Jika anda memilih mode pembasuhan 
1. TUB CLEANING
2. SOAK
kerja anda lebih mudah , tak perlu tunggu , siap jer dah ok
Jika memilih mode pembasuhan WASH sahaja , selepas mesin telah siap cycle 3 minit. biarkan mesin terendam selama sejam
Selepas sejam pilih mode
"wash" 8 minit
"RINSE" 2 kali
"Spin"1 minit
Passtikan selepasmode tersebut siap , tiada keladak yang tinggal didalam dasar tangki, Jika masih ada , cuci filter terlebih dahulu dan ulangi step wash , rinse dan spin sehingga tiada kesan keladak tertinggal
SIAP.
NOTA : 
1. Sebelum melakukan kerja pencucian drum ni , pastikan kerja-kerja membasuh telah siap, sebab memakan masa yang lama.
(Anggaran 2 jam )
2. Pastikan bahan-2 yang sy cadangkan tue sesuai dengan mesin anda, Baca manual mesin terlebih dahulu sebelum melakukan proses ni
3. Kalo x yakin dengan bahan ni , cari d pasaran memang ada bahan khas untuk mencuci bahagian DRUM tersebut. Anda lebih yakin.

logoblog

Thanks for reading Sebenarnya Mesin Basuh Juga Perlu Dicuci. Guna 4 Langkah Mudah Ni!

Previous
« Prev Post

Tiada ulasan:

Catat Ulasan