Rabu, 29 Mac 2017

Di saat orang berdebat isu hantaran RM20k, abang mekanik ini sahut cabaran

  Berita Premium       Rabu, 29 Mac 2017
Aku berusia 27 tahun, berkelulusan Masters, bekerja di selatan tanahair dan telah pun berkahwin dengan hantaran RM20,000, barang kemas sepersalinan berserta dengan mas kahwin sebanyak RM3,000. Sabar, jangan judge apa-apa dulu. Aku asal orang utara. Yang orang selalu kata “perempuan utara ini mahal-mahal”



Yes, aku sangat terkejut bila mak dan abah aku kata duit hantaran aku mesti RM20,000. Jadi bermulalah episod aku ditolak oleh ramai lelaki yang ingin menjadikan aku suri hati mereka. Namakan saja siapa dari kerja pejabat tanah, off shore, guru atau pun pensyarah, semuanya tarik diri bila mendengar jumlah duit hantaran yang dipinta. Bila sudah cinta sesangat, aku siap pujuk mak dan abah untuk kurangkan duit hantaran.

Jawapan dorang “kalau kahwin pun nak minta kurang, macam mana nak bela anak mak” “nak dapat sesuatu kena la usaha” “senang dapat senang kena buang”

Sampaikan ada sorang mamat tu pernah kata.. ermm baik saya beli kereta kalau hantaran dah macam tu. Hadehh… Umur 25, akhirnya berjumpa seorang mekanik berkelulusan SPM yang juga mempunyai niat yang murni untuk jadikan aku suri hati dia. Dengar je 20k, dia diam dan cakap akan cuba kumpul duit. Wahh ni lelaki pertama yang sanggup sahut syarat mak abah aku. So malam tu jugak aku call tanya dan minta restu.

 ”adik boleh terima dia, mak setuju tak?..dia kerja mekanik je..” Alhamdulillah mak aku setuju. Mula-mula takut jugak, sebab abg ipar 1st kerja offshore kat Vietnam, 2nd lecturer , 3rd PTD. Yang bakal suami aku mekanik cabuk je. Si dia masa tu gaji dalam 1k je tanpa kwsp,ada motor ex5 je..

Aku pulak gaji RM3k masa tu. So aku tersangat-sangat tak sangka yang mak aku approved si dia sebagai menantu. Bila dah dapat restu, bermulalah episode kami buat persediaan untuk masa depan. Apa kami buat? Aku punya part sediakan barang rumah siap-siap. Dari sekecil2 benda hingalah sebesar-besar benda..tv,sofa,dining table,microwave,oven,washing machine..boleh kata rumah aku tu dah lengkap la. Semua tu ak beli sikit-sikit masa belum kawin. Rumah tu memang aku yang beli. Tak ada sewa-sewa. Dia? Dia kumpul duit..memang ikat perut habis. Makan bercatu, kadang-kadang apa yang aku masak..aku bekalkan untuk dia. Sampaikan makcik-makcik.kawan-kawan dia pernah kata “apasal mahal sangat..ada emas ke kat dia punya *** tu?” 

“kita ni pipit dia tu enggang,mana nak sama.. cari la perempuan lain,yang muda..yang hantaran murah-murah.. muda-muda ni senang nak beranak” “takpayah la kawin dengan orang jauh,kawin yang sama negeri, tak de la kena bayar mahal2” “hantaran ko ni include GST sekali ke sampai mahal mcm tu sekali?”


Siang kerja bengkel. Malam part time jual burger+baiki kereta sesapa yang rosak tengah2 malam. Aku memang tak bantu lansung dia kumpul duit. Dia amik masa 24 bulan untuk kumpul duit kahwin. Tempoh 2 tahun tu, nak jumpa/gayut tepon dengan si dia memang susah. Padahal kami tinggal di taman yang sama. Cuma lain2 fasa je. Rumah sewa dia kat fasa lama,rumah aku fasa baru. Ni ada sikit pesanan untuk kaum hawa. Masa lelaki tengah kumpul duit,kita yang perempuan ni jangan la buat perangai,merajuk,paksa-paksa nak jumpa, nak hadiah,nak romantik macam drama kul 7 tu and so on. Kena faham,diaorang menggunakan 200% kudrat yang ada semata-semata nak halalkan hubungan dengan kita. Perempuan masa ni kena betul-betul sabar, jangan bayangkan yang bukan-bukan,jangan pikir dia tak contact sebab ada perempuan lain ke apa.


Awal tahun 2016, dia datang merisik. Raya haji kami kawin. Jenis makayah aku,total duit hantaran hanya akan diambil pada hari akad nikah. So apa2-apa persiapan awal utk majlis pihak perempuan memang kena dahulukan duit pihak perempuan dulu la. Dah habis majlis, mak abah cuma ambil 2k sahaja dari amount sebenar. Aku pun pelik. Rupa2nya selebihnya tu diaorang pulangkan semula pada suami suruh guna untuk buat modal bukak bengkel sendiri.

“behind every successful man there is a woman” Alhamdulillah dengan duit hantaran+loan PUNB, sekarang suami dah bekerja sendiri, hire pulak 2 pekerja lagi. Ada plan jugak nak bukak pusat servis sendiri. Kami berdua memang terkejut sangat. mak mertua cakap dengan aku, dia tak sangka anak dia yang macam tak de masa depan tu boleh jadi tauke.. aku gelak2 je..kalau nak kenangkan tempoh 2 tahun si dia usaha kumpul duit tu..allahu tak sanggup nak kenang. Tak semua makabah kejam. 

Ak dulu2 pun pikir makabah nak jual aku ke apa mintak smpai 20k. Rupa2nya permintaan diaorang tu bersebab. Untuk korang yang rasa marah sebab makabah minta hantaran tinggi2 tu. Aku doakan supaya makabah korang ada plan special untuk korang. Insya’allah dipermudahkan urusan perkahwinan semua orang. – ABANG MEKANIK,I LOVE YOU
logoblog

Thanks for reading Di saat orang berdebat isu hantaran RM20k, abang mekanik ini sahut cabaran

Previous
« Prev Post

Tiada ulasan:

Catat Ulasan