Teguran Padu Pensyarah Tercantik Di UiTM Shah Alam Dr Ira Buat Azizan Osman Yang Didakwa Memalsukan PhD

Isu pakar motivasi Azizan Osman yang memalsukan ijazah kedoktoran beliau mendapat liputan meluas daripada media dan orang ramai.

Beberapa pihak yang pernah menghadiri ceramahnya merasa tertipu dengan Azizan lebih-lebih lagi sudah tiga universiti tempatan tampil mengesahkan mereka tidak pernah memberikan sebarang ijazah kedoktoran kepada Azizan.
Ramai yang mempunyai pendapat masing-masing berhubung perkara ini, tetapi pandangan seorang pensyarah di UiTM Shah Alam iaitu Dr Ira Normardiana Yusof yang mendapat ijazah kedoktoran daripada University Of Salford, Manchester, United Kingdom cukup menarik perhatian kami.
Buat Dr Ira, Azizan telah menyebarkan satu budaya yang kurang elok dimana tidak apa untuk memalsukan sesuatu asalkan anda berjaya satu hari nanti. Kata orang, berjaya tanpa usaha.

Umum mengetahui bukan mudah untuk mendapat ijazah kedoktoran, ia boleh mengambil masa 4-6 tahun untuk membuat penyelidikan dan pelbagai proses dalam bidang yang diceburi.  Malah, mereka juga harus melalui satu ujian dikenali sebagai “viva” seperti satu temuduga dengan pelbagai macam soalan untuk menentukan jika seseorang itu benar-benar layak untuk diberikan gelaran Dr dan PhD.
Dalam kenyataan ini Dr Ira juga, beliau menasihatkan agar Azizan untuk mengambil PhD di mana-mana universiti dan tidak menggunakan gelaran itu secara palsu lagi.
Malah, tidak salah untuk Azizan menggunakan gelaran “Encik” jika beliau benar-benar seorang yang hebat.
Berikut kenyataan penuh Dr Ira :-
Kehadapan Encik Azizan Osman,

Pertama, saya ingin mengucapkan tahniah kepada anda kerana telah banyak mengubah nasib, masa depan, dan kekayaan usahawan Bumiputera seperti mana yang dituntut dalam seminar dan ceramah motivasi terkenal anda.

Saya tidak pernah hadir ke mana-mana seminar anda, oleh itu saya tidak dapat mengukur atau menyelidik kaedah, teori, strategi, keberkesanan atau mana-mana pendekatan yang anda gunakan.

Sekarang, bahagian yang PALING SUKAR. 

Anda dengan bahayanya telah mewujudkan satu virus yang dipanggil 'Fake it till you make it'. Ia sangat merbahaya kerana semua penyokong anda seolah-olah menarik anda ke satu sudut untuk mempertahankan anda dengan hashtag #supportDAO misalnya, walaupun dengan jelas anda telah melakukan penipuan kelayakan. Penipuan kelayakan boleh terjadi dalam pelbagai bentuk, tetapi biasanya melibatkan seorang individu mendakwa mempunyai kelayakan, namun gelaran itu sebenarnya tidak pernah dianugerahkan kepadanya. Dalam kes anda, gelaran itu adalah Ph.D. anda. 

Izinkan saya berkongsi kepada anda pengembaraan asas Ph.D bagi mendapatkan gelaran 'Dr.' yang cukup terkenal itu. Adakah gelaran doktor falsafah membuatkan kita berasa pintar? Ya, sememangnya! Sudah tentu!

Tetapi sebelum kami atau orang lain di dunia boleh memanggil kami dengan gelaran 'Doktor', kami perlu belajar, kami perlu menjalankan penyelidikan dan membuat kerja lapangan, kami perlu menjadi teladan cemerlang dalam semua lapangan yang diperlukan dalam pengembaraan Ph.D kami. Kami perlu menjadi sangat bagus dalam statistik dan kami juga perlu menjadi pakar dalam bidang perisian kuantitatif dan kualitatif penting seperti SPSS dan NVivo.

Perjalanan ini biasanya memakan masa bertahun-tahun untuk kami melakukan kajian sastera besar-besaran, kajian perbandingan, pengumpulan data, dan analisis data dalam bidang yang kami ceburi. Kami perlu menulis dan membentangkan kertas kerja di pelbagai persidangan antarabangsa dan harus melebarkan rangkaian dengan para ilmuwan dan profesor terkenal dari seluruh dunia.

Semua ini adalah proses penting untuk peringkat akhir viva voce (viva) kami di mana, ia menentukan sama ada perjalanan dan kerja keras kami sepanjang 4-6 tahun selama ini melayakkan kami merangkul gelaran 'Dr.' atau tidak.
Saya mempunyai ramai kawan yang telah gagal untuk mendapatkan Ph.D atau gelaran 'Dr.', tetapi tiada seorang pun daripada mereka yang tiada rasa malu menggunakan gelaran ini. Kenapa?

Kerana mereka tahu, IA TERLAMPAU SUSAH dan anda perlu benar-benar memperolehnya sendiri. Tetapi mereka tetap berbangga menjalankan Ph.D walaupun mereka tidak mendapat gelaran 'Dr.' tersebut.

Ingatlah bahawa orang-orang yang tidak mendapat Ph.D dan gelaran 'Dr.' ini telah "berjuang bermati-matian" dalam sesi viva yang begitu menyeksakan.
 says.com

Dan kepada anda yang telah mewujudkan dan menyebarkan virus 'Fake till you make it' ini terutamanya kepada anak muda Gen Y di negara, saya TIDAK akan cakap 'SHAME ON YOU' seperti orang lain, tetapi sebaliknya menasihatkan supaya anda memulakan kajian Ph.D sebenar di sebuah universiti sebenar.



Kerana agenda 'Fake till you make it' yang diperjuangkan dan dipopularkan oleh anda ini benar-benar membunuh kelebihan, profesion dan reputasi kami dengan menghantar mesej yang salah kepada golongan muda Gen-Y di negara ini dan juga pelajar universiti yang saya kini mengajar.

Tetapi yang paling penting, virus 'Fake till you make it' ini menafikan segala kerja keras sebenar kami sepanjang 4-6 tahun mengambil Ph.D.
Akhir sekali, tiada salahnya menggunakan gelaran Encik Azizan Osman dalam mana-mana seminar atau ceramah anda kerana jika anda betul-betul bagus, bermakna anda memang bagus!!

Sekurang-kurangnya, ia lebih baik daripada menggunakan gelaran palsu seperti 'Dr.'.

Semoga berjaya,
Dr. Ira Normardiana Yusof
Ph.D (UNIVERSITI SALFORD, MANCHESTER, UNITED KINGDOM)
MASTER (UNIVERSITI BEDFORDSHIRE, UNITED KINGDOM)
Apa yang dikatakan oleh Dr Ira itu ada betulnya,jika anda benar-benar seorang yang bagus untuk apa merasa malu dengan kelulusan biasa yang anda ada. Ya, memang gelaran Dr itu satu bonus, tetapi janganlah menipu orang ramai.
SUMBER Dr Ira

{ 8 comments.. read them below or add one }

Tanpa NamaTanpa Nama 1 Oktober 2016 7:11 PG
Dia nak nasihat... biaq pi la kat dia... byk betui apa yg dia cakap tu... kalo nak nasihat teguran pon hang kata nak femes.. pakai takdak sapa la bleh tegur sapa lam dunia ni haha
irwan hanafy irwan hanafy 1 Oktober 2016 10:30 PG
Baik kau isap dadah je mat. Atau simpan skit kebodohan utk kegunaan masa tua...bazir guna utk komen2 yg tak sihat mcm ni.
uncle king uncle king 2 Oktober 2016 12:15 PG
Die nk bgthu dia ada PhD la tu...owh...haha
Tanpa NamaTanpa Nama 2 Oktober 2016 7:45 PG
Ada lagi macai rupanya dekat komen ni hahaha
Tanpa NamaTanpa Nama 2 Oktober 2016 12:08 PTG
Haahah machai banyak sungguh...
Saya saran kan yg mana pernah pergi class azizan ni.. Buleh buat claim or tuntutan balik kerana dia menipu dalam qualification beliau...

Ini kerana charge tersebut setanding dgn harga dan kelayakkan...

Tapi sekarang dia tiada kelayakkan.. So anda berhak mendapatkan balik wang anda... Anda juga buleh buat laporan polis sebagai bukti... so anda buleh claim terus ke richworks..