Jumaat, 30 September 2016

Kalau betul PhD Dr Azizan palsu sekalipun, ilmunya lebih drp tahap PhD.

ramai yg kutuk Dr Azizan Osman..."


.
Cakap PhD palsu
.
If betul PhD palsu sekalipun, bagi saya, ilmunya lebih drp tahap PhD.
.
Bapak drp PhD pun dia boleh dpt if dia nak.
Ilmu dia banyak,
Kemampuan dia tinggi,
Presentation skill dia tinggi,
Senang2 ja nak Viva...

Jangan tengok apa buruknya orang,
Tengok baiknya.
Banyak sgt baiknya DAO.
Korang dah kaji belum?
Atau suka cari buruk orang ja?
.
.
Ada yg kutuk DAO gemuk,
Yg kutuk dia pun 2x5 ja tengok gemuk
Gemuk pun diambil kira?
Org nak tgk Ilmunya.
.
.
Ada yg x kenal DAO,
Tp dah x suka DAO,
Mudah sangat x suka kt org ya.
Sbb katanya ada student DAO menipu.
DAO ada ratusan ribu student,
Mcm mana DAO nak kawal semua studentnya supaya x menipu?
.
.
Kalau korang yang menipu,
Nak salah siapa?
Mak bapak korang?
.
Anak ustaz pun ada menipu.
Apatah lagi anak didik.
.
Ada kata DAO jual air liur jer,
Cuba korang jual air liur korang,
Agak2 laku ke?
Silap2 kaku atas pentas.
Terketar2.
Ilmu nak share pun xde.
.
.
Jangan korang suka cari buruk dan salah orang.
Sebab korang pun ada buat salah.
.
.
"Ellehhh dia niii taksub DAO lettuwww!"
.

Saya x taksub DAO,
Seminar DAO pun saya bru sekali pergi.
.
.
Cuma nak tekankan,
Jangan la suka burukkan orang,
Korang pun belum tentu bagus,
Banyak juga buruk korang,
Cuma Allah mungkin tutup aib korang,
Atau korang sendiri tak sedar aib korang yg terpampang.
.
.
Jgn hukum DAO,
Kalau betul dia menipu,
Korang pasti guru2 korang kat sekolah dulu tak pernah menipu?
Korang sendiri tak pernah menipu?
.
.
Saya kenal ramai student DAO.
Mereka belajar drp DAO bukan sebab title Dr.
Tp drp result dia bangunkan ramai usahawan, terutamanya kaum Melayu,
Kaum Melayu juga yg kutuk DAO.
.
Kalau kerana title Dr., 
Pergi la cr Dr. kt Universiti,
Belum tentu Dr. kt Universiti tu boleh sampaikan ilmu yg proven success.
.
Ada yg x kenal DAO betul2 yg banyak kutuk DAO.
Dan yg kutuk2 tu, 
Saya tgk kehidupan korang x la mcm mana pun
Negatif 
.
.
Student DAO ramai yg berjaya.
Korang?
.
.
Saya banyak ikuti video DAO,
Xde pun ajar benda2 yg xbagus,
Semua bagus2 belaka.
.
.
Ada yg kata,
Yuran cekik darah.
Habis DAO, staf dia, kos operasi, family dia semua makan pasir? Makan batu? 
.
Ada yg kata kalau nak bantu org ramai,
"Cukup2 la ambil duit kos event."
Cakap pakai kepala lutut!
Cuba korang sendiri buat event.
.
Eh, imam masjid pun dpt elaun, bilal pun dapat elaun, ustaz ustazah pun dapat gaji, mufti pun dpt elaun. Patut tak payah lah kan? Sbb nak bantu...
.
.
Yuran tu korang rasa mahal,
Sebab korang xde duit...
Tu yg rasa mahal
.
.
Tp org yg nak belajar,
Sanggup berkorban,
Itu la komitmen,
Lepas tu jana berlipat2 kali ganda dgn pelaburan yuran komitmen,
Yuran ilmu.
Bg yg dah berjaya mesti fikir,
Kenapa DAO cas yuran rendah?
Tp dulu rasa mahal juga,
Sbb duit tak banyak.
.
.
Eh korang sambung universiti yuran puluh ribu, ratus ribu, tak termasuk duit mak ayah bagi lagi, tu apa cerita?
3-5 Tahun lagi tu pergi belajar.
Tak mahal?
Tak cekik darah?
Hutang PTPTN masa belajar dulu dah habis bayar?
Student DAO rasanya takde berhutang dgn DAO utk belajar.
Balik siap boleh jana income lebih lagi.
Boleh bayar hutang PTPTN.
Bebas hutang.
.
.
Ramai student DAO berjaya dalam bisnes dan kehidupan. Berakhlak.
.
.
Korang taknak belajar drp DAO tak yah la belajar.
Jangan kutuk.
Cari je guru lain.
Cuma jgn kutuk.
.
.
.
Tp yg kutuk tu,
Sebenarnya, Bukan nak belajar pun.
Mmg jenis suka kutuk orang.
.
Ni lah biawak2.
.
Hidup asyik tak puas hati dgn orang
.
.
.
Korang kata orang menipu,
Korang kutuk secara terbuka,
Kan namanya mengumpat?
.
Pasti ka dia menipu?
Kalau salah, kan dah jd fitnah?
.
.
Dosa org kutuk, umpat & fitnah kena minta maaf drp org,
Dosa org dgn Allah, boleh mohon dgn Allah
.
.
Skrg siapa lg teruk,
Korang atau DAO?
.
.
.
Sekurang2nya DAO ada banyak company besar2,
Dah buat haji,
Pergi mekah banyak kali,
Ada sekolah tahfiz,
Banyak CSR,
Buka banyak peluang pekerjaan kepada ramai orang,
Ada Kolej sendiri,
Banyak kali keluar TV,
Ada slot sendiri di TV,
Kawan dgn org2 besar dan positif,
Bantu ramai orang berjaya,
Banyak sediakan ilmu percuma,
Banyak buat seminar percuma.
.
"Ellehhh berkat ke semua tu dgn menipu?"
.
Korang pasti sgt ke dia menipu?
Kenapa nak sibuk berkat atau tidak rezeki org lain?
Serahkan lah kat Allah,
Tu kan keja Allah,
Korang nak ambil alih kerja Allah ke?
.
.
Korang?
Apa sumbangan korang?
Dah banyak manfaat selama hidup?
.
Mak ayah sendiri boleh tanggung dan bagi kesenangan?
Atau masih minta duit mak ayah?
.
.
Siapa lagi banyak manfaat?
Korang atau DAO?
.
.
Atau hidup korang mmg asyik tak puas hati dengan orang?
.
.
.
Kesiannn... Katak2 yg masih dalam tempurung....

kredit fb

Azfar Nizam 

46 ulasan:
Write ulasan
  1. Memang betul ilmu nya tinggi tapi seseorang yang berilmu tidak akan menipu...dia mesti yakin dengan diri sendiri n yakin dengan ilmu yang dia ada n ingin sampaikan

    BalasPadam
  2. hahaha bagus punye melayu. orang2 melayu ni mmg suke backup penipu. sbb tu la kat malaysia nie, orang2 korup sume dipandang mulia. yang jujur dipandang hina. tahniah admin. kalau betul ilmu die ni tinggi, kenapa mesti menipu? kalau admin pandai, persoalan tu je dah nampak yang die ni tamak kan duit je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha.. Ha.. Ha

      Betui tu Sbb tu ramai Penipuan penyangak n penyamun Jd pemimpin kpd yg Terus menjadi vangang Dan viol yg X mampu berfikir dgn baik Serta berpandukan kpd Agama, Etika Dan lunas undang-undang.

      Padam
  3. kenapa nak menipu?? tak yakin ke dengan rezeki Allah? kalau hebat dari PhD kenapa nk guna title Dr? tak salah nak motivasi tapi biar lah jadi diri sendiri. memotivasikan orang lain tapi diri tak ada keyakinan pun tak guna jugak. kebanyakkan motivasi dia pun ambil dari pakar motivasi yang lain tanpa kreditkan nama diorang tu pun salah melanggar etika.

    BalasPadam
  4. A lie is still a lie lol. Buat apa nak back up benda yang salah

    BalasPadam
  5. kekayaan, kemasyhuran, kejayaan....sering membuatkan org terpesona.
    sedangkan itu bukan ukuran kejujuran dan kualiti seseorang.
    mengapa mesti menggunakan title yg bukan hak? kalau ilmu nya bagus, tanpa title pun boleh. kalau mmg ada Phd, buktikan. simple jer.

    BalasPadam
  6. Integriti itu penting,penipuan itu salah. Ilmu diberi bagus tidak dinafikan. Jika salah mudah saja mohon maaf.

    BalasPadam
  7. Tipu tetap tipu.
    Salah tetap salah.

    BalasPadam
  8. PEMIMPIN KITA PUN BNYK PANDAI2....
    JADI XDA MASALAH LE PEMIMPIN KITA MENIPU...
    ASALKAN PANDAI MEMIMPIN....
    ASALKAN MASA NAK PILIHANRAYA KASI KAIN PELIKAT SAMA DUIT RM50...
    KAMI SOKONG!
    Kihkihkihkihhhhhhhh....

    BalasPadam
  9. statement macam nk sokong menipu..tipu tetap tipu, tu soal integrity..kalo bab results sape yg join berubah..YES im agreed..but reputation tercalar kalo didapati menipu..bukan cari salah, atau tgk buruk org..cuma nya..dalam perniagaan tak leh menipu tu jer lah nk cakap..

    hidup saya BERUBAH bila kembali sujud kepada-NYA..bukan sbb ikut sape2..tp yakin lah semasa menulis, menulislah tanpa rasa MARAH..takot2 nanti tersalah dan jatuh niat yg berdosa..sy juga insan yg tak perfect, sy jugak pernah menipu, tp sejak saya berniaga, sy tak nak lagi menipu...

    alhamdulillah Tuhan Cukupkan apa yg perlu..

    soal baik kita bleh ambil dari DAO or AO or sape2 saje..baik UAI, UKE dan sesiapa..
    ilmu mmg tak kan penah ada full stop selagi DIA kata kita tak FULLSTOP..

    so carik lah kemenangan melalui jalan kebenaran, jika anda rasa DAO or AO benar, ikutilah perkara yg baik, yg buruk jgn ambil..

    tp for his side..for me is simple, salah is salah, betul is betul, 2-2 keadaan pun DAO or AO ade..
    tgk la sape master ny.dengan izin-Nya jg AO or DAO g nuntut, aura leaking die amat tinggi..

    tak semudah disangka..leaking aura bleh menyebabkan kebaikan dan keburukan..kita jer menilaikan dari segi apa yg patut dan tidak utk diri sndri..
    #jgnkecam yer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. apabila kita sering mendengar atau menyedari tentang suatu penipuan sebagai perkara normal bagi rakyat dan pemimpin Malaysia..kita juga akhirnya akan menerimanya sebagai begitu, walhal menipu ialah ciri ciri orang munafik mengikut ajaran agama RASMI negara tercinta ini...malah menipu adalah jenayah mengikut kitab kanun kesiksaan...bottom line, walaupun menipu dengan niat baik...sayugia diingatkan akan kata2 cendikiawan 'matlamat tidak menghalalkan cara'

      Padam
  10. Kalau ilmu encik azizan tahap phd.. g la dapatkan phd kat mana2 universiti.. sebab nila setitik abis rosak susu sebelanga.

    BalasPadam
  11. The issue is about HONOR, yes I say it again HONOR and HONESTY.
    Will you still respect an impostor when it is totally against the principle of honesty.
    I can only see a DISHONESTY without DIGNITY in Gaining some $$$ here.
    What is the argument here ? Its okay to LIE to gain RESPECT and get some popularity to create attention ?
    Or simply just tell the world that any LIAR who can TALK and PRESENT is well accepted in any society...
    He BLEW it good here as how I can conclude.

    BalasPadam
  12. I can only see a DISHONESTY without DIGNITY in Gaining some $$$ here.
    What is the argument here ? Its okay to LIE to gain RESPECT and get some popularity to create attention ?
    Or simply just tell the world that any LIAR who can TALK and PRESENT is well accepted in any society...
    He BLEW it good here as how I can conclude.

    BalasPadam
  13. Budak gemok hitam ni kedarah duit org yg ikut program dia dengan harga tak masok akal. Yg bodoh dok buckup dia. Mangkok ni dalam fb sombong belagak gila. Sbb ramai yg buckup. Hehehe ... Kesian . Sah sah kaki kencing.

    BalasPadam
  14. Uuweekk! Rasa nak muntah baca karangan pembelaan 'admin' di atas. Inilah contoh penggunaan Bahasa Melayu rojak hancur, entah siapa yang mengajarnya dan dimana dia belajar gaya bahasa begitu.

    BalasPadam
  15. tuan empunya badan...dalam islam ada mengajar menipukah?..sudahlah cukup2 jadi balaci si gemuk ni...anda yg harus bertaubat sebelum terlambat

    BalasPadam
  16. Semua komen komen diatas menghentam azizan osman...tp yg menghentam azizan osman ni semuanya bukan berduit pun...takat nak glamour dlm facebook ja...in real world u guys are nothing...entah2 buka wallet ada rm5 jer....aku x p pun class dr azizan....tp aku x suka bila ramai melayu yg hentam dia konon2 nya korang malaikat....kalau azizan osman bersalah sekalipun give him second chance....everybody deserve to have their second chance....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau ada duit juta juta baru boleh comment ttg ketidakjujuran seseorang ke? Yang dipersoalkan sekarang adalah integriti sebagai seorang insan. Perlu ada duit lebih dari rm5 dalam wallet ke baru boleh soalkan ttg perkara tersebut?

      Padam
  17. Jangan nak ditegakkan benang yang basah
    Menipu tetap suatu kesalahan
    Jangan jd double standard
    Apa2 pun..berdoa'la kepada allah mudah2an allah ampunkan dosanya dan dijauhkan kita drpd perbuatan menipu
    Amin

    BalasPadam
  18. Ni la kalau comoany besar sangat... maklumat maklumat yang tersebar tak dapat nak ditentukan kesahihannya.
    Saya strongly believe Dr Azizan Osman masih di pihak yang benar. Aatara alasan alasan yang boleh dan akan diberi
    1. Ni kes staff yang tak bertanggung jawab yng buat website tu dan AO sendiri tak dan pantau.

    2. Staff sabotaj sebelum berhenti.

    3. Staff yang dah berhenti hack website richwork.

    4. Sebenarnya UM tu stand for University of Mald.... staff salah faham.

    Dr Azizan Osman.... SME of the dreamers.

    BalasPadam
  19. Apapun perbuatan menipu itu tetap salah. Tiada nilai intergriti dalam diri Azizan Osman. Mengaut keuntungan di atas kelemahan org lain. Apa jua dia buat hanya Allah yg dpt menilai.

    BalasPadam
  20. Menipu kepada khalayak. Kemudian menipu kepada keturunannya kelak.

    BalasPadam
  21. DAO tu typo kepada DOA ke macam mane tu admin?? DAO tu "Dato" ke "Dr" Azizan Osman ke?

    BalasPadam
  22. menipu sifat org munafik,,, " Bila bercakap dia bohong" so minta maaf pada semua org..teruskan sebarkan ilmu yang bermanafaat dan bertaubatlah kepada ALLAH.. moga hidup bahagia dunia akhirat..

    BalasPadam
  23. Orang nak dapat phd sampai 4-6 tahun untuk gelaran doktor terhormat, melalui berbagai kajian dan ujian. Kena bentang kertas kerja lagi. Bergabung dgn pensyarah2 lain melalui vivo. Klau ilmu lebih dr phd dan malah bole ambik lebih daripada itu...sila selesaikan akademik anda satu persatu....dan jaga hanya motivasi org ramai sedangkan diri sendiri pun tiada motivasi. Jangan ajar org jujur dlm perniagaan klau diri sendiri pun xjujur. Inilah ilmu materialistik namanya....nak tanya admin, dalam islam menipu apa hukumnya? Ker bole dihalalkan atau ada menipu yg dibolehkan...iaitu bohong sunat? Begitu ker...tolong jgn sebarkan virus menipu ini dlm masyarakat hari ini, sedangkan org lain bersusah payah utk mendapat gelaran tersebut....cuba anda tanya, jika ramai org yg tiada duit utk mengikuti seminarnya....adakah dia bole membantu mereka....jawapannya samada ya atau tidak?

    BalasPadam
  24. sudah akhir zaman, bila si penipu disokong, dipuja dan dipertahankan, para ulamak di caci dan di keji, munculnya dajjal nanti ia juga membantu dan beri kesenangan, akan ramai penyokongnya, renung2 kan

    BalasPadam
  25. Sebagai manusia siapa xpernah buat salah.klu dh menipu kena berterus terang dan mohon maaf.bknnya diam diri.org lbh hormat jika berani mengaku dan perbetulkan kesilapan.dia boleh menjadi motivator krn pengalaman dan ilmu drp2 speaker2 lain luar dan dlm negara.

    BalasPadam
  26. Dr vida,prof ibrahim(aura seri)..tu dpt title dr,prof drp universiti mana...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. University of Machang la yg bhai kek Samdol tu Semua... ��

      Padam
  27. Tak kisah la.....ayam tu disembelih cara halal ke tak, janji makan nanti dapat kenyangkan perut.
    Do u agree?

    BalasPadam
  28. Kami xrasa ditipu.. Sb kami bukan ke kelas beliau krn title seseorang itu. Kerana ilmu seseorang itu. Yg boleh memberi nilai kpd hidup d dunia n akhirat. Nilai Spm, pmr, upsar, dr, phd.. Hanyalah nilai di atas sekeping kertas. Yg jika tidak digunakan hanya seperti sampah.

    BalasPadam
  29. kita harus berbangga apabila kita berjaya dengan tiada apa-apa atau kemenangan peperangan tanpa senjata

    BalasPadam
  30. Bersangka Baik kita sesame manusia.. Allah swt lebih mengetahui apa yg apa yg Buruk semuanya datang Drp Nya.. Yg penting hubungan kita dgn Allah biarlah sempurna.... Jgn dsebabkan benda yg remeh ini Terus kita busy dosa.. Sepatutnya kita doa untuk yg terbaik yg pernah melakukan kesalahan Samada Besar @ kecik.. Maafkanlah dia wahai saudara2 Ku... Semoga Hidup kita diberkati Oleh Allah swt ...maafkanlah aku sekiranya kata2 Ku ini tersinggung... OK bye... 😀😁😂

    BalasPadam
  31. PhD tu kertas je..kalo DAO ni xde phD bkn penting pun kalo nk buat bende baik..

    BalasPadam
  32. sedara...Islam tertegak atas kebenaran...pegang tu pun dah cukup....kalau nak contoh...syeikh abdul kadir jailani pernah diminta menyerahkan semua hartanya ketika dirompak...apabila ditanya ketua perompak ada tak lagi duit dia yang tak diserahkan?...dia jawab ada dan ambil semuanya bagi pada perompak...apabila ditanya mengapa dia bercakap benar mengenai wang yang masih ada...dia jawab mak dia pesan jangan menipu...akhirnya dengan kata-kata yang benar tu ketua perompak insaf dan bertaubat...itu keramatnya bercakap benar...dan satu lagi untuk pengetahuan saudara...air liur penipu memang hebat sampai orang macam saudara pun habis hati punya back up....

    BalasPadam
  33. Buat la phd betul nk tgk berkicap ke tidak.Taip panjang2 still xdpt eksplen kenapa beliau nak sgt pakai title Dr. tu.Hujah la smpai tahun depan pun.

    BalasPadam
  34. Kaya dngn mnipu buat ap..kemaruk sngt nk PHD...brjya dlm prniagaan ap bnda ja...smua prniagaan dia bankrup...PHD pn dia mnipu ap laa sngat nk ckap dia berjaya dlm prniagaan..sbnrnya si AO(bkn DAO) n buat duit ats pnts jaa bkn dlm prniagaan..diri dia pn x blh nk motivasi ad hti nk jd pkar motivasi..bkn snng nk jmpa pakar motivasi gemok...kau x pyah ckap laa dia dh bntu rmai org mlyu berjya..brpa org yg brjya..?dia ckap dia ad plajar lbh 500k..bgaimna pla rtusan ribu plajar yg dh byar beriban2 pakej vip laa diamond laa bgai tp x brjya..?siapa pduli..jd alsan dia dh bntu rmai org melayu x dpt dtrima pkai krna dlm msa sma dia mmbbnkn rmai org melayu..billgate slmbr jaa ckap sklh pon hbis...ok jaa...rmai plk ambl dia sbgai mentor..jngn jd bodoh gemok blh x..?

    BalasPadam
  35. Kita semua sepatutnya jadi diri sendiri. Azizan tu orangnya ada ilmu, bijak & pandai..x perlu pun guna & bersandarkan title Dr or PHD jika memang x de...x adil pd org lain. Kejujuran & Integriti itu penting, penipuan tetap salah. Ilmu diberi oleh beliau amat baik & itu tidak dinafikan. Tanpa title Dr pun saya percaya dia boleh berjaya kerana beliau berkebolehan dlm byk aspek. Good luck & keep it up to him.

    BalasPadam
  36. saya lepasan ijazah sarjana muda.. sesiapa yg memasuki universiti akn tahu kepayahan belajar untuk mendapat segulung transkrip.. ada x cukup mkn, x cukup tidur, stress, dn lain2 lagi demi mendapatkn apa yg diingin kn.. ini tidak adil jika seseorg membeli atau menggunakn tauliah palsu.. terdapat org diluar sana yg betul mendapat tauliah tersebut diatas pencapaian dia tersendiri.. pengorbanan yg dilakukan, klu dia sudah berkahwin, dia tinggalkn keluarga sementara demi mendpt prof, dr dn sebagainya.. memang azizan osman ini niat adlah murni untuk membangunkn bisnes melayu.. tapi ini x menghalalkn cara.. jujur adalah aspek berniaga.. mungkin azizan osman terlupa berckp tentang hal ini dlm ceramahnya.. andaikata azizan osman jujur, masyarakat marhaen lagi akn menyanjung tinggi kerana dia lah manusia yg mula dri bwh tiada dr, prof.. hanya manusia biasa yg mentransformasikan org kita.. sebaliknya dia menggunakn gelaran dn tauliah palsu demi keuntungan dn meraih kepercayaan org lain.. syg seribu kali syg ,konsep jujur tiada.. saya umur 24, peniaga lembu..

    BalasPadam