Tunang & Keluarga Mertua Kaki Kikis, Putus Tunang Sebelum Akad Nikah

Assalam dan hai guys..
Aku harap admin approve confessor ni sbb ini iktibar berguna utk yg belum berkahwin spya jgn perjudikan masa depan dengan orang yg salah .

Image result for tunang

Ini bukan cerita aku tapi kenalan aku…Aku gelarkan yg lelaki ni Amir & perempuan tu Mira lah yer supaya sng nak cerita.. Ni nama samaran jer..

Ok, si Amir ni mmg sdg mencari calon nk buat bini sbb umur pun dah cecah 30tahun.. dia pun suka budak2.. kerja pulak memang dah masyuuk sesangat. klu ikutkan, byk aje pramugari2 kat airport tu duk mengorat dia tp untuk buat bini dia nak cari perempuan yg bajet muslimah, xligat sangat & yg boleh duduk rumah je lepas khwin.. duit belanjer, shopping & spa ke dia tapau semua.. yg penting duk rumah jaga anak & jaga dia je..

Kisahnya bermula bila satu hari dia ternampak girl ayu tolong mak dia jual nasi lemak.. so start dari haritu, if X fly & ade kesempatan je mmg dia asyik singgah beli nasi lemak kat situ..and sebab dia ni pakai kereta harga ratus ribu so xsusah nak mengayat.. Parking depan gerai, bakal mak mertua senyum sampai telinga..

Tup-tup lepas 3-4 bulan tgk2 dah bertunang si Mira dan Amir.. Serius benarlah dia dgn pmpn tu.. Untung bebenor jadi pmpn cantik kan.. dan girl tu mmg cantik orang nyer..

Tapi konflik bermula masa diorg dua2 family nk discuss utk majlis kahwin..patutnya kahwin sebelum puasa aritu xsilap. Dan macam diorg ni dua2 org KL..So si Amir ni cakap better combine saje majlis, jimat sikit..n bolehlah dia buat grand2 kat hotel ke.. lgpun yg pmpn tu mmg mak ayah orang KL.. KL means keluar rumah je dah nampak KLCC dari jauh..bukan duk Banting Sepang Sabak Bernam ke.. So better combine je kan..Tapi yg bakal mak mertua n bakal ipar duai si Amir xsetuju..diorg nk buat jugak dekat rumah diorg plus 1 atau 2 lg kenduri dekat kampung halaman belah nenek2 diorang… Yela, time nikah nilah nk tunjuk kat semua org yg anak dara dia walau belajar xtinggi sgt tp boleh kahwin dengan orang kaya.. bakal menantu fly sana fly sini, banyak duit, berharta & segak bergaya pulak tu..

So si Amir ckp boleh buat kenduri seperti yang diminta… Then keluarga perempuan tu pun mintak duit utk kenduri tu semua dari si Amir sbb katanya diorg pun xde duit..eh eh, igt diorg ade duit sampai nk buat kenduri 2-3 tempat..rupanya nak paw si Amir jugak.. Amir pun ckp bolehlah dia bagi berapa belas ribu camtu kut selebihnya diorang tambahlah.. tapi diorg xpuas hati and cakap mana cukup camtu.. boleh2 kena bgi 20-30 ribu untuk cover kenduri kendara… Hmm banyak cantik diorang, yg majlis grand kat hotel tu si Amir tu jgk nk keluar berpuluh ribu. Bukan share2 duit pun.. Ko bajet anak ko doktor,lawyer,model atau instafamous ke nak kena keluar dekat 100k utk kahwin.. Amir pun tak puas hatilah sbb dia dah byk keluar duit sbb dia baru beli rumah yg harga nak cecah / dah cecah jutaan RM kat Selangor ni..punyerlah nak bagi anak bini selesa.. means si Mira ni cuci kaki je klu khwin dgn dia..xperlu susah tlg mak jual nasi lemak dah.. Last2 xde kata putus sebab family Mira nak jugak buat kenduri banyak2.. maybe dia fikir kalau jemput org taman atau kampung datang hotel nanti tak ramai yg datang.. So kenalah jugak buat dekat semua tempat supaya semua orang boleh datang kenduri & tengok bakal menantu diorang..Punyerlah nak show off..Maka terbongkarlah cerita2 yang sebelum ni yang diorang ade mintak duit si Amir utk buka bisnes lah..belum ape2 dah mintak itu ini..buruk perangai..

So diorang dua2 pihak berkeras dgn keputusan masing2..famili Amir ckp buat 1 tempat..famili Mira ckp kena buat kat byk tempat.. Last2 keluarga si Mira bagi tempoh beberapa bulan utk Amir kumpul duit..

Korang nak tau apa?? Jeng2.. Dalam proses bertenang utk kumpul duit tu, tiba2 si Amir decide putus tunang!! Hambek ko..Amir ckp belum ape2 dah tunjuk belangnya..esok dah kahwin mahu bengkok dia jd mesin ATM Mira & family si Mira.. Famili Mira pujuk2 & runding pun Amir tetap xnak dah dekat Mira.. so mybe Mira sekarang sedang menangis tak berlagu dek kempunan duk rumah mewah, Travel overseas & bajet princess pergi spa, shopping LV. Tamak sgt last2 langsung xdapat apa.. Kira okeylah si Amir tak kisah pun Mira & family Mira siapa berbanding dgn status dia.. Alih2 nak demand lebih2..

Moral of the story: Sesiapa yg ada dan situasi camni ke atau adik bradik camni ke..please jgn jd bodoh..Org gaji sebulan berpuluh K macam si amir pun xtahan, ko expect kalau gaji 2-3 ribu tahan ke kalau org jadikan ko mesin ATM.. lainlah kalau susah senang bersama tapi ni semua lelaki yg sediakan..byk cantik.. please jgnlah kahwin klu pasangan atau family pasangan korang camni..lepas kahwin kita perlu simpan duit nak beli rumah lah..anak sekolah..kalau asyik kena paw sampai ke tua tak boleh menyimpan..last2 botak kepala. Aset pun takde.. macamana nak bahagia.. kalau bakal bini tu gaji besar ada pelajaran takpe, ni belajar xtinggi mana.. memang xbantu sumbang duitlah..harap muka je cantik..So jangan jadi bodoh, perempuan kat luar banyak..please jangan hadap sangat dgn puak2 pengikis ni.. tak jadi kahwin xteruk mana pun berbanding bercerai bila dah ada anak..tolong jadi cerdik macam si Amir yer..sekian.

– Harapan Bangsa

0 comment... add one now