Header Ads

Imej Bertudung Halang Mia Ahmad Lakonkan Watak Jahat

PETALING JAYA: Pelakon Mia Ahmad memberitahu kebanyakan penerbit dan pengarah drama tidak yakin menawarkannya memegang watak antagonis biarpun ia menjadi idamannya.

Mia atau nama sebenarnya Shamiha Ahmad Baderi, 28 berkata, dia berasa agak terkilan kerana tidak ramai penerbit ataupun pengarah mahu menawarkan watak sebegitu kepadanya hanya kerana penampilannya yang betudung.

mStar Default Image

"Kalau ditanya tentang watak impian, jujur saya katakan saya mahukan lakonkan peranan antagonis yang mampu membuatkan timbul rasa benci dikalangan penonton.

"Pun begitu tidak ramai pengarah yang berani menawarkan saya dengan watak sebegitu kerana imej saya bertudung dan berwajah lembut.

"Disebabkan perkara itu, saya merasakan bakat lakonan terhad kerana peranan sedemikian sebenarnya memberi impak kepada seseorang pelakon itu dan ia juga sebagai kepuasan diri," katanya kepada mStar Online.

Mia ditemui pada majlis pelantikannya sebagai Duta Tonton VIP bersama pelakon Saharul Ridzwan di Desa Balqis Beach Resort, di sini, Sabtu lalu.

Portal yang boleh diakses menerusi tonton.com.my itu menyediakan pelbagai filem dan drama tempatan serta antarabangsa di mana kedua-dua selebriti ini dilantik sebagai duta  untuk program Bahasa Malaysia.

Tambah Mia lagi, pihak produksi seharusnya lebih terbuka kerana realitinya tidak semua wanita bertudung melambangkan peribadi yang positif dan sebaliknya.

"Mentaliti segelintir masyarakat kita seringkali menilai pada luaran tetapi hakikatnya tidak semua seperti dibayangkan dan saya ingin cuba menzahirkan perkara itu menerusi watak antagonis sekiranya diberi peluang," katanya.

Menjelaskan perlantikannya sebagai duta Tonton VIP bersama Saharul Ridzwan, Mia yang pernah dikaitkan mempunyai hubungan cinta bersama pelakon itu suatu ketika dahulu tidak pernah meletakkan hal-hal peribadi sebagai penghalang untuk dia bersikap profesional dalam bekerja.

"Kalau boleh usah diungkit cerita lama apa lagi sahabat saya ini bakal melalui alam perkahwinan tidak lama lagi dan saya turut gembira dengan berita tersebut selain berharap majlis yang dirancang itu lancar dan dipermudahkan,” katanya.

Sementara itu Mia ketika ditanya mengenai status hubungan cintanya dengan penjaga gol pasukan bola sepak Johor Darul Ta'zim (JDT), Mohd Izham Tarmizi Roslan lebih selesa mengambil sikap untuk tidak berkongsi hal tersebut.

“Apa yang boleh saya jelaskan sekarang, saya tidak ada masalah dengan siapa-siapa sekarang dan tidak mahu mencipta masalah dengan memberi kenyataan-kenyataan yang boleh membuatkan orang jadi lebih salah faham,” katanya.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.