Rabu, 24 Ogos 2016

Baby Dah Keluar Kepala, Tapi Doktor Sumbut Masuk Dalam Balik -

Gigih mak jemah ss komen2 sadis #birthtrauma mak2 Malaysia di 1 thread post di group MKT. Dengan keizinan mereka, mak ss dan edit blurkan nama & gambar profile mereka, niat di hati nak tepek kat album folder fb sendiri, nak ketuk diri sendiri dan kawan2 fb yg lain supaya sedar bahawa #birthtraumaisreal . Jadi marilah kita sama2 #improvingchildbirth #educatetodilate #breakthesilence supaya #masyarakatkenatahu yg #birthisbeautiful #birthwithoutfear sepatutnya.



Bukan dilayan sehingga trauma oleh medical mafia sebegini rupa. Ingat senang ke mak2 ni nak ingat semula kejadian yg mereka tak ingin nak ingat semula. Tapi dek kerana geram, dan ramai rupanya yg senasib, mereka sudi luahkan kembali pengalaman trauma2 mereka ketika melahirkan seorang ummat Muhammad.

Pekung mereka yg selama ni terpendam terluah juga walaupun hanya di FB. Sebab ada dikalangan mereka pendam sendiri, trauma sendiri, nak luah kat suami atau mak sendiri pun tak pernah terluah. Mana taknya, kang kalau luah..dibalas pula dengan ayat "alaa..biasalah beranak mmg macam itu" 😩

Disclaimer: Sekadar perkongsian. Jika trauma semasa membaca sila jangan teruskan 😅. Bagi yang sedang mengandung, sila baca gentle birth natural birth story yg lebih beroxytocin tinggi lepas ni ya. Oh ya, perkataan medical mafia tu hanya untuk mafia2 sahaja, jangan sentap kalau anda bukan sebahagian daripada mereka. Chillex saja 😉

P/s: Semoga perkongsian ini ada manfaatnya, insyaAllah. Ambillah ibrah, jadikan tauladan dan sempadan untuk diri sendiri. Jangan asbab orang lain terkena kat batang hidung sendiri. (Olah balik ayat cik puan doula kesayangan rama











Tiada ulasan:
Write ulasan