Sabtu, 27 Ogos 2016

Aku Rasa Aku Dah Tak Lama Dah, Ini Permintaan Terakhir Aku…



Seakan sudah mengetahui ajalnya yang bakal tiba tidak lama lagi, pemuda ini meminta bantuan dari rakan untuk memadam Facebook miliknya andai sudah tiada nanti.
Ternyata itulah mesej terakhir mereka sebelum menghembuskan nafas terakhir. Semoga kisah Q ini memberi pengajaran kepada kita semua.

Hampir jad jutawan



Di Malam Jumaat ni izinkan Saya kongsikan 1 kisah, Semalam hari menyedihkan saya apabila seorang sahabat Alam maya sy bru sahaja kembali kpd Illahi, kami Tidak pernah berjumpa,tp selalu bertegur sapa dan sama2 bg kata semangat , btukar pendapat dlm alam maya ni.. kalau panjg umur rancang nak berjumpa bln 9 nanti. tp perancangan Allah mengatasi segalanya,sy tak sempat jumpa dia buat ptama dan terakhir kali... Pada awal pkenalan dia yg bminat untuk bsahabat dgn saya,mungkin dia rasa sy ni org yg slalu positif sb update status yg baik2 padahal sy ni insan biasa sering lakukan khilaf,salah dan bnyk kali penah rasa down..

Dia adalah Q , bukan nama sebenar. Q ini sbenarnya pengidap kanser otak tahap akhir. Q sbelum ni seorang usahawan ,dia dah hampir menjadi jutawan pada usia 29 tahun. Q ini asalnya seorang yg liar, sosial dan dah tjebak dlm kancah dosa sblum ni, kalau nak cerita dosa yg dia buat tu rasa tak sangka pula Allah akan balikkan hati dia untuk betul2 berubah dan Menjadi orang yg beriman . titik perubahan bermula apabila dia dpt tahu dia ada pyakit kanser dan dah brada di tahap 3. kata org medikal mungkin tiada harapan untuk hidup panjang. Tp untuk org yg beriman, akan pcya pada qada dan qadar Allah.
kisah hidup Q ini sangat sedih kerana dia pernah di buang keluarga kerana dosa yg lepas . Q penah jatuhkan maruah keluarga dia suatu ketika dulu..dalam masa yg sama dia telah putus tunang. Kawan2 tdekat semua jauhkan dri drpd dia oleh krn dia semakin miskin. semakin hari bisnes merundum dan bnyk brang2 tpaksa dijual . drpd duk rumah kondo ke rumah biasa. drpd kereta BMW ke kereta biasa. dan byangkan dia harungi kehidupan dia seorang diri selama setahun kerana dia rahsiakan pyakitnya ini drpd family dia. Tapi mujurlah sebulan kebelakangan ini family dia dapat tahu penyakit dia,dan terima dia kembali.. Alhamdulillah.

((Update: Ramai yg PM sy tanya berkenaan Q. sy minta maaf kerana tidak boleh mendedahkan siapa yg sbenar arwah ni. Buat pgetahuan semua arwah jadi jutawan dgn menjadi owner produk. Produk nya pada 3 tahun lepas meletup2. dan akhirnya di sailang oleh share partner sendiri setelah produk tsebut dah bjaya. dan kini produk tsebut pun dah bungkuh dan dah xada dlm pasaran. share partner pun entah ke mana.. Q ini tingal Di Kuala Lumpur sbelum ni dan beliau menghembuskan nafas terakhir di ngeri asalnya di borneo. . buat pgetahuan juga, setelah dia mengetahui dia dah tak lama, dia ambil langkah untuk dkt kan diri Dgn Allah.. Dia bjaya untuk hafal 3 Juzuk dalam masa 8 bulan. disamping arwah jadikan solat tahjud,tasbih dan taubat amalan wajib arwah. Hebat arwah. ))

kisah dia dah mcm drama swasta melayu pulak kan.tp ini hakikatnya memang betul ada kisah sebegini. huhu
Saya Nak cerita bnyak sebak pula rasanya. biarlah saya saja tahu perjalanan hidup dia selama setahun dia meniti hari hari seorang diri untuk kembali kpd pencipta di usia muda. sy tahu bertapa sakit dan peritnya Q menangung kesakitan.. ada skali bila berbual dlm Telefon, dia seolah2 kancing gigi akibat sakit,namun masih lagi dia buat lawak..huhu

Apa yg saya dapat pengajaran drpd kehidupan Q dan menjadi hikmah kpd perkenalan kami adalah.

jangan hukum manusia yg berdosa. Manusia dilahirkan suci tanpa dosa pada fitrahnya. tp doso itu datang krn godaan dunia. so,mengapa menghukum pendosa seteruk itu. kenapa tidak bimbing pendosa itu untk kembali ke pangkal jalan.

Allah akan mencampakan hidayah kpd sesiapa yg Allah inginkan.. tak kira siapa yg Dia kehendaki. Jangan pandang keburukan kehidupan seseorang seolah2,Neraka untuknya. Krn Nasib kt tak tahu bgaimana pengakhiran.

Memang Wang mampu membeli sgalanya, tp wang tidak mampu beli kasih sayang dan Nikmat kesihatan. Q ni dah bduit dulu dan dah jd jutawan tp duit yg ada jd tiada guna bgi dia untuk terus khdupan.

kita mampu merancg untk khdupan kita 10 tahun mendatang, tp kt x mampu menghalang takdir Allah. krn Allah dah rancg yg tbaik untuk kita.

sayang mana kita pada seseorang di dunia ini, akhirnya kita tetap akan kehilanganya . krn memiliki tidak buat slamanya. mungkin berpisah hidup mahupun berpisah mati. huhu
Mati itu pasti. tidak kira tua atau muda tetap akan mati, itu semua rahsia Allah bila dan bila. hari ni kita mampu menatap muka org tsyg. esok blum tentu lg.

Terakhir, Indah sbenarnya bsahabat jika Meletakan Matlamat Akhirat di hadapan. huhu
Selamat berehat sahabat. Mungkin sudah cukup ko rasai keperitan dunia ni. walaupun kita tidak mampu untuk bjumpa di alam dunia, tp Inshallah kt akan bjumpa di alam akhirat Kelak. Untungnya Kau kerana sempat btaubat dan akan tahu dlm masa tdekat ko akan d jemput ilahi. tp kami, belum tentu lagi. .semoga Kau ditempatkan bsama insan yg beriman.dan syurga tempat kau sahabat.

print skrin ni, Adalah antara mesej terakhr dia dgn sy mingu lepas. dan permintaan dia sy telah pun tunaikan. dia tidak mahu Fb nya menjadi tatapan dan ratapan. Maafkan sy untk tdk bgtau siapa dia sbenar. krn dmi mjaga aibnya.
Smga tenang di sana. Al Fatihah. 

ff

Tiada ulasan:
Write ulasan