Mak Kecil Hati Bila Abang Kutuk Kain Langsir Murah Yg Emak Beli

ssalamualaikum,
Saya anak ke 5 drpd 5 orang beradik.Saya mempunyai 3 abg dan 1 kakak.Abg sulung dan yang 2nd dah kahwin termasuk kakak. Mak dah pencen dan ayah kahwin lain. First sekali nak cakap, mak saya mrpkan ibu dan ayah saya sepanjang saya hidup. Ayah saya bukan husband and father yang terbaik.Saya tak boleh jadikan dy role model pun.Mak saya sole provider dalam rumah kami.



And Alhamdullilah, mak saya ada gaji cukup utk tampung adik beradik. Mak saya cikgu selama 33 tahun dan skrg dah pencen.
2 tahun lepas, mak saya dapat duit banyak dri hasil dy bekerja…mak saya ni kesian orangnya, abang pertama dan kedua saya suka pinjam duit mak saya beribu pastu tak pulangkan balik and then lupa gitu je..kakak saya pula minta mak saya gantikan 20k sbb dy kena tanggung sendiri majlis perkahwinan dy..abang saya ni kalau bayar hutang pun, bayar sikit or bagi belanja sikit and then minta balik sbb sengket..mak saya jenis let go so mmg tak dpt balik lah duit tu..kami satu beradik jenis kuat melenting so bygkanlan kepayahan nak mintak duit tu balik..

So nak dijadikan ceritanya, baru baru ini mak sempat beli rumah 2 biji sebelum duit mak habis dipinjam dan diminta oleh abg,kakak, sedara,kawan, etc….1 biji rumah untuk abg kedua and satu lgi rumah family buat kami(mak, abg last,saya termasuk ngan abg 1st and family dy)…

Minggu lepas, kami kena pindah ke rumah baru tu sbb kontrak rumah sewa dah tamat.Untuk rumah baru tu, mak dah bayar deposit rumah 10% dan mak jugalah kena beli barang elektrik..and mak jugalah tanggung duit bayaran rumah baru. Yang part kesian kat sini, first, mak sye kecik hati sbb abg 1st saya kutuk langsir bru yang mak beli…dy kata ‘langsir tu buruk tak sesuai dengan rumah’.Mak beli yang murah sbb xder duit…kain yg plg murah..then dy ckap kat mak, ada beberapa lampu mak pilih dy tak setuju…dy kata dy decide lampu sbb mak kata ni rumah dy(abg 1st). Kedua, isteri dy tak sedar diri.Kat rumah baru ni,bilik dyowang (master) kecik sikit dri rumah lama, so bygkan dy masuk2 je rumah baru, tak tolg cuci rumah baru pun (saya and mak yg buat), terus komen ‘kecil betul bilik ni, mcm mane nak letak brg mainan anak saya’.Padahal rumah mak bapak dy lagi2 kecik dri kami ni. Pastu akak ipar saya ni minta mak saya tambah stor la..apalah untuk simpan brg anak dy. See the picture here?
So my point is this kepada anak-anak di luar sana, tolonglah, earn money,bagi duit kat mak or your dad (1st priority) and tolonglah, bagilah duit hasil kerja mak tu digunakan utk diri dyowang sendiri… jangan dihabiskan untuk beli bisnes, rumah , kereta etc korang. If your parents want to spend it on you, then so be it, but ask yourself, sanggupke tgk duit penat lelah mak ayh kita kerja p isergi kat kita especially mak ayh yang tak byk duit…another thing, i know everybody sekarang semua kejar marriage, but in my HUMBLE OPINION, kahwinlah lah lambat or kahwinlah ala kadar agar duit korang simpan tu dapt diberikan kepada parents dulu…..Bila dah kahwin, cuba2 lah ingatkan diri, utk bagi mak bapak duit, walaupun sikit. Kalau buat hutang dgn mak bapa, cubalah sedaya upaya untuk bayar balik, mana tau duit tu boleh mempercepatkan dyowang utk buat umrah or haji. And if mak bapak korang bagi rumah tanah, kereta whatever lah, bersyukur lah sbb parent korg mampu. Jgn nak komplen memanjang. Aku kena tgk je duit mak ak tu mlepas kat abg2 akak tu… ak mmg x nak mintak sbb kesian kot, ni duit dyowang bekerja pagi ke petg.. nak bagi kat kita buat apa, tak layak woi. Oh, another point is, kalau kahwin,jgn demand nak yg grand2 sgt kalau keluarga kita tak mampu, kita ap tau, mak ayah kita maybe kena buat hutang ngan bank nak capaikan hajat kita.

0 comment... add one now