Dah Lama Tak Mengaku Ayah Selepas Berpoligami.. Ayah Menghilang Selepas Ibu Tiri Kena Strok

Assalamualaikum. Saya bukan student IIUM tapi saya suka baca page ni kerana banyak confession yang menarik beserta dengan komen yang menarik. Maaf ye jika confession saya ni campur bm bi, saya tulis confession ni mengikut cara percakapan saya.

Banyak confession sekarang ni pasal ayah berpoligami, ibu tiri, ayah tak adil, etc…saya rasa terpanggil untuk menceritakan kisah diri saya pula. Cerita saya ni panjang sikit, jadi sediakan popcorn awal awal ye. Hehe.



First, saya nak cerita dari mula perkenalan ibu dan ayah saya. Ibu saya berusia 35 thn dan bekerja sebagai cikgu ketika berjumpa dgn ayah saya. Ayah saya waktu tu berusia 33 thn. Ayah saya merupakan adik kepada housemate mak waktu tu. Panggil dia makcik c jela. Makcik c mmg rapat gila ngan mak sampai nak berbesan. Mak time tu satu-satunya anak kg yg berjaya masuk U dan jadi kebanggan keluarga, tapi downsidenya mak x kawen² sampai 35 sbb sibuk cari duit sara keluarga. Family biasala asyik dok tanya bila nak kawen sampai mak jadi rimas, so bila makcik c recommend adik dia, mak pun ok jela. So diorang pun kahwinla.

Hidup saya dan kakak sememangnya bahagia dr kecil. Ayah sememangnya seorang yg penyayang dan sentiasa belikan apa saja yg km nak. Ayah saya ni selalu tukar keje, saya pun xtau apa kerja first dia. Dlm gambar² lama nampak dia bergusti la, jd askar la, anak kapal la, mcm² la. Saya xpernah soal ayah sbb dia selalu xde kat rumah. Semua kerja dia kat tpt yg jauh.

Start saya darjah satu, ayah mula jarang balik ke rumah. Mak kata ayah sibuk kerja outstation. Mula mula saya rindu jugak bila ayah lama tak balik rumah, tapi lama-kelamaan saya dah jadi biasa. Saya dan kakak jadi bertambah-tambah rapat dengan ibu, sampai jiran selalu perli “oi, tido bawak ketiak mak lagi ke?” Hihi, mmg saya anak manja mak pun, xterasa pun bila org perli macam tu. Lagipun jiran saja je nak melawak, sy gelak gelak je bila orang perli.

Ntah bila, tiba-tiba saya dengar yg ayah kahwin lain. Tapi mungkin sbb saya dah terbiasa dok dgn mak je, jadi saya macam tiada perasaan bila dengar berita tu. ‘Ooo, kahwin lain? Ok.’ Macam tula perasaan saya. Mak tiri saya pun baik orangnya, cikgu juga. Ada banyak anak kecil. Xtaula anak ayah saya ke bekas suami dia. Entah, xpernah terasa nak tanya.

Masa kecil saya teringat yang ayah kadang² bawak balik mak tiri mai rumah. Saya dan kakak ok je, dapat adik baru yayyy. Yela jiwa kanak², mana faham masalah org dewasa masa tu. Lani saya dah besar, saya terfikir balik apa perasaan mak masa tu, tengok isteri baru ayah mai rumah, dengan anak² kecil, main dengan saya dan kakak.

Mak tak pernah tunjukkan apa apa masalah depan kitorang. Sedih ke, marah ke, mmg kitorang xtau. Mak senyum je. Yg kitorang tau time tu just nak main je. Adik tiri mai rumah, apalagi ajak la main longkang belakang rumah. Mmg seronok la time tu.

Ayah dari jarang² balik, terus tak balik rumah. Dia hanya call kitorang je. Then satu hari, mak bagitau yang dia nak cerai dgn ayah. Then dia tanya saya dan kakak nak dok ngan siapa. Sudah tentula kami pilih mak. Ayah pada masa tu dah seperti keluarga jauh dah bagi kami, yg mai time raya je tu.

Then start dari hari tulah pelan² saya tau cerita sebenar. Ayah sebenarnya dah pernah kahwin lain sebelum cerai ngan bini first. Takde anak. Mak pulak pernah keguguran lepas lahirkan saya. Sejak dr tu, mak dah xnak mengandung dah. Satu sbb sedih, satu lg faktor umur. Mak time tu dah 40-an, ada risiko kesihatan jika mengandung lg. Masalahnya ayah still nak anak lagi. Jadi mak bg ayah kahwin lain, dgn syarat ceraikan dia dulu. Jadi lepas ayah berkahwin lain, mereka pun bercerai la.

Satu sbb lg kenapa mak nak cerai dgn ayah sbb mak sebenarnya dah lama makan hati dgn ayah. Mak kerja cikgu, zaman tu kerja cikgu kira gaji tinggi la. Ayah pula takde keje tetap, jadi kebanyakan perbelanjaan rumah dll mak yg bayarkan. Sewa rumah, kereta, bil air, elektrik, barang dapur, baju sekolah etc semua guna duit mak. Ayah pula ada satu tabiat buruk, suka pinjam duit org. Pinjam sana sini, duit mak pun dia pinjam. Mak yg dah lama pendam perasaan dgn perangai ayah mungkin dah xtahan lg, tu sbb mak minta cerai.

Bila saya tahu cerita sebenar, saya rasa kesian sangat dgn mak. Masa kecil saya selalu minta mak beli itu, ini. Rasa bersalah gila. Dekat ayah pula…saya langsung, LANGSUNG tak rasa apa². Serius. Sejak dr tu saya sedar yg saya dah lama tak anggap dia mcm ayah. Yela, apa apa masalah pun, saya cari mak. Kakak pun sama. Bagi kami, mak jela keluarga kami.

Ayah pula seolah² lupa langsung dia ada anak di sini. Dari call tiap minggu, perlahan lahan dia makin jarang call dan kini, langsung tak call dah. Kalau call pun tak sampai 5 minit, hanya ‘hai, buat apa tu, bye’. Tu je. Baik xyah call, bazir kredit je. Nafkah jangan cakap la. Semua mak yg tanggung. Alhamdulillah mak seorang yg kuat. Kebajikan km xpernah terabai. Sayang mak ketat².

Baru² ni saya dengar cerita ayah kawen lain. Saya dengar ni dr mulut keluarga belah ayah. Kami masih lg rapat dgn makcik c dan keluarga belah sana. Mereka pun tahu kisah kami. Dah puas mereka nasihat ayah suruh berubah, tp ayah still degil. Biarla kat dia, saya malas nak ambil tau dah. Yg saya tau, lepas abeh belajar sy nak keje nak sara mak pulak. Kakak dpt keje kerajaan masa umur 22 thn,mmg rezeki dia. Lepas mak bersara, kakak yg jaga mak. Sy tak dpt balik rumah sgt sbb belajar jauh. Tapi saya tiap minggu call mak tanya khabar.

Pasal kawen lain tu, tahun lepas sy dpt tau mak tiri saya kena strok satu badan. Jadi kena berhenti kerja. Anak² dialah yg jaga dia selama ni. Ayah? Entahla. Saya,ibu dan kakak ada jugak jenguk, masa ayah tiada di rumahnya. Ye,km tau kat mana rumah ayah, tu pun sbb kakak call minta alamat. Kakak sy ni bagus,dia still call ayah. Tp kakak bagitau yg dia call pun sbb mak tiri je.mak tiri km baik dan km pun suka dia. Dia sabar je dgn perangai ayah.

Mak tiri kena strok tahun lepas, kini dah tiada. Moga dia dimasukkan dlm kalangan org yg beriman. Kasihan dia,tengah sakit, ayah kata nak kawen lain dgn alasan dpt jaga mak tiri. Mmg saya terasa gila dgn ayah bila dengar berita ni. Sampai hati dia kawen lain masa isteri dia sakit. Macam la anak anak dia tak jaga mak mereka selama ni. Apa perlunya dia kawen lain? Yg lagi sadis, isteri baru ayah mai rumah masa mak tiri tgh terlantar sakit kat katil. Anak dia bagitau saya yg mak dia menangis masa tu. Ya Allah kasihannya dia.

Kini mak tiri dah takde. Km pun dah tak ambil port sangat pasal rumahtangga ayah. Buatla apa ayah nak buat, km dah tak kisah. Yg penting kebajikan mak terjamin. Alhamdulillah berkat kesusahan mak, rezeki dia xpernah putus. Duit sentiasa ada dlm bank. Kakak dpt rezeki kerja kerajaan, adik beradik belah mak dan ayah sentiasa ambil berat pasal km.

Saya tau ayah takkan baca confession ni. Saya cuma mintak satu je dengan ayah, tolong jangan abaikan hak anak ayah dgn maktiri selepas kawen lain, sepertimana ayah abaikan kami selepas kawen baru. Ingat, balasan Allah sekejap je. Apa gunanya pergi masjid 24 jam buat ibadah² sunat bila yg wajib ni diketepikan? Percayalah saya dan kakak tak berdendam dengan ayah. Kami dah takde apa² perasaan terhadap ayah. Apa yg ayah buat, itu urusan ayah dengan Allah.

0 comment... add one now