Selasa, 19 Julai 2016

Bercinta Selepas Nikah Tidak Kesampaian

First thank you sebab post confession sy.

Konon cinta lepas nikah. Ye, sy tak cakap benda ni salah tapi sy just nak share pasal diri sy. Mungkin identiti sy takdek tapi mungkin ade yang tahu kisah sy.

Sy kerja kat satu firm ni almost 2 years. Happy & enjoy jek sampaila datang sorang ni buat chambering kat situ.

Cite dia macam ni. This chambee guy ni mase mule2 masuk company tu ramai orang tak suka sebab dia punya bau badan tu mashaallah ..! Bau tengik sikit, semua assumed dia takdek pakai deodorant, lagi2 bau tu sangat2 obvious bile dia balik ke office dari somewhere, tapi sy buat xkisah pon sebab tu hal dia, bhahaha. Nak dijadikan cerita, my table dekat dengan photostat machine and this chambee guy always got problems kalau dia nak print or scan or photostats, so sy yang paling dekatla dia akan mintak tolong. Always jugakla mase mule2 join company. Then ade satu weekend ni tibe this chambee guy ni call tapi sy tak jawab memandangkan tu weekend so sy fikir untuk apa2 hal kerja tunggu masuk office jekla. Lepas tu dia whatsapp sy pulak tapi sy tak read pon, sy biar jek, lagi satu sy fikir hari2 dah jumpa asal nak mesej2 time cuti kan. Time tu sy fikir dia dapat nombor phone sy ni mungkin dari group whatsapp company. Then benda2 asyik mesej2 ni still ade even weekdays pon. Even satu office pon. Selalunye dia akan tanye ‘dah breakfast ke’ ‘tadi waktu lunch makan ape’ so benda2 ni sangat annoying jugakla, bhahaha. Then dia ni pulak suke kacau sy bile tengah buat kerja. Contohnye tengah2 menulis dia ambik pen tibe2, and macam2 lagila. Bile dia mesej tu kadang balas kadang tak. Bile dah dia asyik kacau2 macam tu so my colleagues fikir dia suka kat sy. And that time i was like ‘laaa bukan kenal pon’ so colleagues ni mula la kenen2 kan sy dengan this chambee guy, sampai la satu hari dia mesej whatsapp cakap dia suka sy then I was like ‘bia betikkk’ lepas pada hari tu sy just buat2 biase jekla takdek response benda pon. Then satu hari tu dia ajak dinner, pulak tu that day sy busy gile2 lunch pon biase2 jek so sy setuju jekla sebab memang lapar gile2. Then mase dinner tu dia tanya why sy not respond mesej dia that day, and tak sangka jugakla dinner tu dia confessed depan2 dia suke kat sy. Agak terkejut jugakla, tapi sy buat2 selambe jekla. Mase tu otak tengah kalut nak cakap ape la kat mamat ni, dia tunggu jek sy response. Sampaila dah nak balik tu dia still tanya how, and that time sy cakap ‘before ni sy pernah kecewa after years couple, and sy hope relationship lepasni sy nak kawen teros, dah malas nak couple2 macam gile’ then he replied ‘yes sy nak jadikan awak bakal isteri sy’ time tu gile tak terkejut tapi sy control la, then sampai rumah sy call parents cerite satu per satu, then parents cakap mintak dia datang rumah. Lepas on the phone tu sy mesej this chambee guy cakap kalau betol nak kawen bawak family datang rumah.



2 weeks after tu dia datang rumah dengan family, so kami bincang2 antara dua belah family bile nak tunang etc. lepas discussed semua setuju kami tunang sebelum dia abes chambering then after longcall kami kawen. So thats it. Tapi time tu sy macam fikir jugakla, ade ke duit dia nak kawen segale sbb chambee pon tak abes lagi. Tapi lantakla dia yang nak kawen pandai2 la dia cari duit even time tu lagi 5-6 bulan dia nak longcall. Time tu, sy dah xkisah ape officemate nak cakap (yela sebab badan dia kan bau hahaha), bile orang tanye sy cakap sy terima dia sebab sy hargai perasaan dia terhadap sy, even kami tak kenal tapi kami boleh kenal dan bercinta after marriage. Yes that time memang sy betol2 appreciated his feelings towards me sebab dia sincere gile.

Kami went to kursus kawen same2, kami prepared untuk tunang nanti segale benda, and salah satu barang untuk tunang nanti adelah kain pasang untuk kami jadikan baju akad nikah nanti, mahei kot 700 lebih sebab amek pakej pegantin. And benda yang pelik happened here, mase cuti CNY, after he came back from hometown, he changed gile2. First day dia datang kerja lepas cuti dia dah lain, sebab everyday dia akan mesej morning but that day takdek, tapi sy fikir mungkin dia bangkit lambat kot. Then that day was tough for me sebab dia langsung mengelak dari sy dan tak pandang sy. That time sy panggil dia keluar dari office then tanya why, he said ‘sorry im not ready yet, im not perfect, u deserve better’ phewww time tu rase bak nak tumbuk2 muke mamat ni. Tapi sempat maki dia la. Then selama 2 bulan sy macam lembu cucuk hidung, mesej dia call dia, kat office asyik pegi tempat die jek, tunggu dia balik, ikot dia pegi lunch. Sy memang cakap kat parents yang this chambee guy tibe berubah then they said doa banyak2 mintak Allah permudahkan. Tapi selame 2 bulan dia langsung xendahkan sy, sampai officemate pon perasan, ade yg tanye kami gaduh ke. Sampaila satu hari, lagi beberapa hari kami nak tunang sy ajak jumpe untuk clarity things between us. Tapi time tu sy dah takdek rase ape2 kat dia lepas 2 bulan sy macam orang bangang. Bermulalah sesi soal jawab lepas abes semua sy dah fikir yang this chambee guy memang dah lame tak suke kan sy. Sy tak tahu ape punca tapi sy time tu memang dah redha.

And that time memang sy dah benci dia sangat2, time nak beriye gile2 bile orang dah terime buat macam bodoh. Benda ni berlaku kejap jek, dia mula join company on August, dia confessed on November and he started jadi gile on February, and on May we clarify things before few days of our engagement. Mungkin dia fikir dia still tak kerja lagi tapi kenape dia nak sangat ajak kawen, mungkin dia fikir kami tak kenal tapi kenape dia beriye cakap kawen dulu kenal lepastu. Ape yg lagi menyedihkan, on February my parents called his parents but tak tahu la nak cakap macam mana, tapi response yang tak baikla kami terima. And up until now, baik this chambee guy baik family dia pon takdek nak say sorry kat kami. I don’t know la, benda bile dah libat family sy rase rude sangat2 dia buat sy dan family macam gini. Now, sy dah tak kerja situ lagi sebab terlalu benci kat dia, and he supposedly end chambee early June but sekarang dia still ade kat company tu dan tak boleh longcall lagi. Bile sy cakap kat parents, they said ‘Dia balas cash, padan muke’ bhahaha. Yes sy gelak besar sebab takdek makne sy nak simpati dengan dia. Tapi satu jek masalah sekarang ni, kain pasang yang we bought still ade dengan sy, sy nak pulangkan pada dia mase we clarify that day tapi dia mintak sy simpan. Ikot hati nak jek sy bakar kain tu, lantakla bukan duit sy pon hahaha tapi parents tak kasi bakar. Oh lupa, that day mase kami clarify things tu sy ade tanye this guy after dia sedia boleh ke sy kembali kat dia semula (time tu memang sy takdek hati kat dia just nak tahu jawapan dia) and he said ‘sorry la i dah taknak kat u sampai bile2 pon i taknak kat u lagi, forever’ okey sungguh angkuh jawapan itu..! Tapi sy senyum sinis jekla dan sy cakap ‘bagusla macam tu, selamatla kau lepas ni dengan sape2 yek, aku pon tak hingin dengan kau’. Haishh kalau ikot banyak lagi benda yang menyakitkan hati mase 2 bulan yang sy macam lembu cucuk hidong tu tapi sy pendekkan jekla. Tapi seriously time 2 bulan tu sy nak jamah makan pon susah sebab terlalu sedih, sy lost weight 17kg kot. Haha. So the ‘cinta lepas nikah’ sy hanya tinggal kenangan dan persoalan2 yang takdek jawapan.

Tiada ulasan:
Write ulasan