Ayah , Kawan Atau Lawan?

Assalamualaikum. terima kasih admin.
Aku nk cerita psl ayah aku yg dh lama ak pendam. Cerita ayah ak yg makin lama makin pelik.
Mula dr zaman dia blaja oversea dlu2 .ak dpt tay dia ad bela makwe kt sana while mak ak menderita xcukup duit kena bsarkan anak2 . mak ak keje mcm2 . ak xblame ayah ak ckp dia snang2 kt sana .tp jujur ak ckp skrg ak mcm xsuka ayah aku 😢

Dr ak kecik smpai sekarang boleh kira la brpa patah je ak ckp ngn ayah aku. Punca dia satu je. ayah ak suka bantah semua yg keluar dr mulut ak trmasuklah bnda yg memang ak sorg je tahu.contoh kalau dia tnya belajar apa kt sekolah ,ak jwb la bljar apa ,then dia ckp ak salah semua ak buat tu salah sptotnya ak buat mcmmna dia buat .dia suruh ikt cara dia belajar dan sebagainya lg.yg ak xfhm ak ni dikira best student kt sekolah dlu tp boleh dia ckp ak ni selalu salah n degil sbb xdgr apa y dia ckp
Waktu plg ak sedih wktu ak msuk sek menengah. kenapa nk tau ? dia merungut kna hntr ak sekolah.then ,dia ckp ak malas bljar pdhal ak xpenah dpt below B wktu sekolah dlu 😢😢😢
Penah ak mntk mak dtg wktu mjlis anugerah PMR ak prngkat daerah. Ayah ak dtg tp guess what ? Dia pergi amik gmbr student sekolah dia,yes dia cikgu sekolah. Pastu dia xambik pon gmbr aku.n dia xpandang pon wktu ak ats pentas,pdhal ak dpt result y jauh lg bgus dr student dia.
waktu ak ting 4 .ak dpt tahu dia belikan fon untk student dia yg lain .ak wktu tu trsa ,serius ak makan hati.sbb kt rumah ak ad fon nokia y lama ,keypad pon dh xde tulisan ,tp ayah ak xbg ak pakai ,dia ckp jgn lakai fon wktu sekolah.dia selalu top upkn student dia while ak kna marah sbb pakai fon tp xboleh nk call dia sbb xde kredit.
Waktu kemuncak wktu SPM ,bila ak dpt 8A dan student dia dpt 6A. Dia banggakan student dia ckp student dia pandai. I was really really upset. Sedih dia xboleh nk ckp,sbb dia xpenah apprciate ap y ak buat ,apa y ak usaha.
Sejak habis sekolah ,ak mngelak dr borak n lepak ngn ayah ak sbb ak rsa useless klau ak sorg je yg beria nk cerita mcm2 ,end up dia blame ak salah tu salah ni. So, ak rasa lebih baik aku diam.
Mak ak selalu ckp bia je la. ye kan aje . Tp ak kesian ngn mak akuy selalu jgk diblame ats semua bnda even bnda tu bkn salah mak aku but salah dia. Kalau ayah misplace benda dia ckp mak ak y ambik .kalau jmpa dia diam je.
Aku jd keliru ,ak penah ckp ngn ayah ak psl semua bnda ni tp end up dia ckp semua org xfaham dia sbb xbljar dgn dia . Tp xsemua bnda buruk ad pd dia ,tp bnda 2 mcm tu lah.
Aku xtahan sbb ak rasa bslah hidup sebumbung tp aku ngn dia mcm xknl. Aku rasa berdosa jgk sbb mcm ni tp ak xboleh buat apa2 pon .kalau ak ckp ngbdia nnti ak jgk mkn hati n dia pulak y asyik marah ,ncari salah aku. Aku mntk korg doakan kami satu famili .😢 Terima kasih

0 comment... add one now