Header Ads

Lesen Rayani Air DibatalkanMenerusi kenyataan, suruhanjaya penerbangan itu berkata Rayani Air telah melanggar syarat-syarat ASL dan kurang keupayaan dari segi kewangan dan pengurusan untuk meneruskan operasi sebagai syarikat penerbangan komersial.


"Rayani Air tidak lagi boleh beroperasi sebagai syarikat penerbangan komersial berkuat kuasa hari ini," demikian menurut kenyataan itu.

Putrajaya: Jabatan Penerbangan Awam (DCA) memutuskan untuk membatalkan Sijil Pengendali Udara (AOC) Rayani Air selepas siasatan penuh terhadap pentadbiran dan audit keselamatan operasi syarikat penerbangan itu dijalankan.

Ketua Pengarah DCA Datuk Seri Azharuddin Abdul Rahman berkata, syarikat penerbangan itu sudah diberikan peluang untuk membuat perwakilan ketika sesi siasatan yang diadakan pada 12 Mei lalu.

"Mengikut Peraturan 193, Peraturan-peraturan Penerbangan Awam 2016, AOC Rayani Air bernombor 54 dibatalkan selepas perbincangan menyeluruh mengenai maklum balas syarikat penerbangan itu terhadap sesi siasatan.

"Sehubungan itu, Rayani Air perlu memulangkan AOC kepada Ketua Pengarah DCA dalam tempoh 14 hari dari tempoh notis pembatalan,"katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Menurutnya, DCA dan Kementerian Pengangkutan akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) berhubung perkara ini, memandangkan keselamatan industri penerbangan adalah sangat penting.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.