'Hak Saya Nak Makan Secara Terbuka Di Bulan Ramadhan'

KUALA LUMPUR - Tindakan seorang wanita beragama Islam mendedahkan dirinya makan secara terbuka di sebuah restoran di Quill City Mall, dikecam hebat netizen yang menganggap tindakannya itu keterlaluan dan tidak hormat orang Islam yang lain, berpuasa.

Status yang dimuat naik oleh Mrym Lee pada jam 2 petang semalam telah dikongsi 3,232 di laman Facebook dan rata-rata yang meninggalkan komen mengecam tindakannya itu.

STATUS 'KONTROVERSI MRYM LEE

"I am so sorry this happens to you," words I am starting to get used to since the past emotionally exhausting 3 weeks.

But today, of all days, these words were uttered to me again for a victimless, crimeless act. Which makes it so much worse because of how unnecessarily you've been punished.

This ramadan, I have made it a conscious effort to physically protest moral and religious policing of muslims in Malaysia, especially muslim women.

This means it is a conscious effort on my part to eat and drink in public during Ramadan, when I am not fasting, while being visibly Muslim (tudung/malay-looking etc).

Another friend also does this, and we both have gotten harassed, verbally abused and publicly persecuted every single time - for merely eating when we were hungry and drinking when we were thirsty, by people who were supposed to be fasting.

Every time.

"Dik, kau tak puasa ke?" "Ha ah, tak puasa." And just kept on drinking to their continued harassment. Harassments to make you feel guilty in the name of religion, but we know we're not doing anything wrong at all.

Today, at The Chicken Rice Shop in Quill City Mall, I sat and ordered a plate of Penang rojak. Manager was very rude from beginning, but he didn't refuse service and even served my rojak already.

I was eating when I was pestered by same manager whose staff rudely served my plate (dia campak je pinggan ke atas meja).

"Are you malay?"

Ya.

"Are you muslim?"

Ya.

"Then why are you eating?"

I stopped eating. "Not again," I thought. If you didn't want to serve me you should have refused service from the beginning, not harass me when I was already eating.

He continued pestering me on how people around me, the other customers and staff, were looking at me weirdly.

"Encik, makan dan minum bukan salah di sisi undang-undang," I said.

"Ye lah tapi awak buat macam ni mencalarkan imej Islam," he pointed.

A friend was there, a non Muslim, and he basically tried to calm the manager down, "encik, dia tak kacau orang pun."

"Saya tak marah kamu, saya marah dia (me)," manager replied to my poor friend who had to witness this.

"Encik, saya tahu saya tak salah. Islam tak ajar kita camni." He left my table, waved his hand, shook his head.

I then went to him, explaining how he's been rude to me as a customer, and he explained that religious authorities could raid the restaurant and punish for serving Muslims during ramadan.

I asked him if he thinks that it's right by Islam to do that, he said yes. Regretfully, I wouldn't be surprised if many malay Muslims think this way.

"Ok, baiklah. Bagi saya habiskan makanan saya. Then I'll leave."

5 minutes later, another customer, a malay muslim man with a wife and a child with him, came to my table and started to harass.

"Apa hak kau nak makan kat tempat umum ni, dik? Kau tak reti hormat orang berpuasa ke?" With a clearly angry tone, increasingly shouting at my face as I ignore the continued harassment.

I called the manager to remove him from harassing me. Though clearly taking the man's side, I was a customer too.

But he wasn't finished. "Abang tahu perempuan ada masalah (referring to menstruation)," this is where I stopped him. I was not going to tolerate punishing women for their biology.

"Tiada apa masalah langsung dengan wanita dan tidak boleh puasa," I said, looked at him straight in the eye.

He became furious. "Tapi kau tak reti hormat ke? Kau merosakkan imej agama Islam!"

The irony was just too real.

Since when has it been your entitled right to become a religious or moral police over other people's ibadah (religious rituals)?

I wanted to ask for the manager, but the manager was the one who started to deny my right to eat in the first place.

At this point, I was only thinking of the Prophet's advice that when we face a difficulty when fasting, that we should say "I am fasting, I am fasting", so as to refrain from anger. I mean I wasn't fasting but I refrained from anger anyway because I thought that's just good advice, ya know.

Anyway, he became very very angry and started to say unrelated things like "melayu lain kat sini pun cari makan jugak (the other malays here are making a living too)," which was very puzzling because the only person being denied a meal was me, not anyone else. Plus, I never denied anyone to make anything, all I wanted was to eat in peace.

I finished my Penang rojak, paid my bills and left the restaurant. Manager made rude faces all the way, his staff literally threw tantrums when they walked pass me.

As I was leaving, a couple of lovely ladies in the same restaurant signaled solidarity, "keep standing up for your rights! Keep standing up for your rights."

Thank you, lovely ladies. Yes we do need to keep standing up for our rights, because if we don't, power hungry authoritarians will gladly take them away from us.

Religious policing of people's personal beliefs and rituals is rife and it is a worrying backwards mentality.

Women and children always get the brunt of religion, because power always targets to oppress the weak but never to question the powerful.

Get your priorities straight. Go punish our corrupt politicians and fix our messed up policies. Leave the practice of faiths to the individual, empower each other in society to do good, only then we'll see productive progress. - Mrym Lee

{ 21 comments.. read them below or add one }

Tanpa NamaTanpa Nama 27 Jun 2016 2:00 PTG
bile da belajar pandai sgt ni lah jdnya,tak kisah la dik hak ko ke ape balik pada asas dik oit,kot yew pun makan khalayak ramai tak salah,malu la sikit,lain kali kali ko g berak kt khalayak ramai,hak ko dik nak berak x salah pun...
Tanpa NamaTanpa Nama 27 Jun 2016 3:57 PTG
Melayu memang bodoh. Aku orang Melayu pun malu perangai Melayu macam ni. Apa ko terliur sgt ke tgk orang lain makan depan ko? Itu pun nk di kira hormat? Hak orang nk makan kt mana ko Melayu tinggi sgt ke darjat? Dah tua bangka masih terliur2 tgk org lain makan? Lantak dia la dia nak makan kt mana dah Allah bagi hak pada orang perempuan untuk tidak berpuasa. Melayu memang bodoh.
Hamba allah Hamba allah 27 Jun 2016 11:47 PTG
Salam saya tidak sebelahkan mana mana pihak tetapi di bulan yg mulia cuba lar kita berdoa yg terbaik untuk umat umat islam jangan di kata melayu bodoh atau apa apa
Yg keji..
semua ini adalah dugaan tuhan
Wahai yg tidak bernama..
Tanpa NamaTanpa Nama 28 Jun 2016 10:18 PG
awak ni samakan berak dengan makan eh? Fikir la skit
Tanpa NamaTanpa Nama 28 Jun 2016 11:56 PG
Cetek sungguh pemikiran...pendapat saya, mungkin tak salah makan di khalayak ramai tapi sifat perikemanusiaan kita sendiri utk menentukan perkara itu patut atau tidak dilakukan...cuba kita bayag kan jika ada kanak-kanak yg baru belajar utk berpuasa melihat tindakan kita sedemikian..
Derp Derpington Derp Derpington 28 Jun 2016 12:55 PTG
Bukan soal terliur ke xterliur saudara, tapi soal hormat, hormat kepada orang yang berpuasa ni, kenapa perlu nak tunjuk di khalayak ramai, seolah olah anda pergi menunjuk dekat orang afrika yang tak ada apa nak makan...faham analogi tu...jangan tafsir perbandingan saya secara direct...salah satu sebab Islam menyuruh kita berpuasa untuk kita merasakan perit orang yang tidak ada kemewahan macam rakyat malaysia sekarang...supaya kita bersyukur dengan nikmat dan rezeki Allah dah bagi dekat kita...
Nurul Hayati Nurul Hayati 28 Jun 2016 3:12 PTG
Saya kenal non muslim..dia pun pandai hormat..tahu kita puasa dia mkn sorok-sorok pulak x bagi kita nampak...terbalik pulak...
ZamMas ZamMas 28 Jun 2016 4:37 PTG
inilah jadinya bila belajar agama x habis.........no more comments
Syazuan Mk Syazuan Mk 28 Jun 2016 9:35 PTG
Ada satu kisah,kalau x silap di xaman Nabi Muhammad...ada seorang lelaki penganut Majusi(agama yg menyembah api)..dia x pernah menganut Islam,tapi sebagai rakyat Madinah,dia hidup harmoni dgn menghormati satu sama lain..kalau x silap,dalam kisah ni,sewaktu bulan Ramadhan,dia ternampak anaknya sendiri makan di khalayak.anal dia masih kecil lagi.dia tegur anak dia supaya menghormati umat Islam yang sedang berpuasa dengan tidak makan di khalayak...dan sebagai balasan,ALLAH memberi ganjaran syurga kepada lelaki majusi tersebut...(sila rujuk kisah ini dengan ustaz atau dalam kitab..mungkin ada kesilapan dalam penyampaian saya) ...moral of the story,kita disaran supaya hormat org yg berpuasa,kerana puasa itu secara simboliknya mengajar kita perasaan org yg x berkemampuan untuk makan dan minum secara rutin (fakir dan miskin)...umpamakan kita makan tony roma's di depan gelandangan yang dah 4 hari x makan nasik,cuma makan sisa makanan org lain je..memang x salah pada kita,tapi dari segi agama dan moral,mmg salah...ketepikan ego kita untuk kononnya nak tegakkan hak kita..fikirkan hak org lain jugak...ALLAH bagi pengecualian bagi wanita untuk x berpuasa,tapi jgnlah salahguna dgn berbangga boleh makan di siang hari di khalayak...x salah kalau bungkus dsn makan di tempat yg tak terdedah kepada org lain...
Mohd Amir Fiqry Mohd Amir Fiqry 29 Jun 2016 2:51 PG
Bende senang je..dh tau nk mkn ngn tenang..dh tau org kecam..beli bungkus mkn kt umah..xde sape tau..mmg xsalah mkn kt khalayak..tp mnimbulkn fitnah..adab ngn malu tu pupuk sikit dlm diri..tuhan tu elok dh sorok kite xpose..g tunjuk kt org xpose kn bkak aib sndri..wallahualam..
ultrafader ultrafader 29 Jun 2016 4:04 PG
Allahuakbar yg bkn islam pun boleh jaga adap yg kita ni berpuasa inikan org sesama islam adap dan hormat sesama kita di ajar dlm al-quran,hadith dan agama islam..jikalau uzur pun boleh mkn apa bkn tak boleh carilah tmpt yg sesuai yg trlindung dari pandangan awam isteri saya pun tak mkn depan saya di rumah kalau dia uzur sbg tanda hormat dan adap sebagai org muslim
Kesihatan+Kemewahan Kesihatan+Kemewahan 29 Jun 2016 8:23 PTG
Jauhari yg mengenal manikam...dah namanya gitu..hak dan budaya perlu di nilai dgn baik utk tidak merosakkan keperibadian agama...bukan utk menidakkan hak keperempuanan juga jgn susahkan benda yg senang
sulima hasbi sulima hasbi 30 Jun 2016 9:52 PG
Panjaaang dia tulis..Last last ayat.. nampak real purpose dia.. hmm.. nak politik jugak.. haha..
sulima hasbi sulima hasbi 30 Jun 2016 9:52 PG
Panjaaang dia tulis..Last last ayat.. nampak real purpose dia.. hmm.. nak politik jugak.. haha..
Tanpa NamaTanpa Nama 30 Jun 2016 9:55 PG
Panjaaang dia tulis.. last last ujung ayat.. nampak real purpose.. hmm.. nk berpolitik jugak.. haha..
Tanpa NamaTanpa Nama 30 Jun 2016 9:59 PG
Ingat dik..
"Malu sebahagian dari Iman"..
Tanpa NamaTanpa Nama 30 Jun 2016 2:49 PTG
"Panjaaang dia tulis.. last last ujung ayat.. nampak real purpose.. hmm.. nk berpolitik jugak.. haha"
- Haaha betul ayat ni tuan, wa baca jugak tapi antiklimaks hujungnya politik hahaha.


Sebabnya, politik menegakkan hak, agama menegakkan perintah Allah. Ramai kawan-kawan kita non MUSLIM punyalah hati-hati nak makan siap tunggu kita, atau makan sorok-sorok, ini Melayu Islam kasi open, kononnya atas nama hak, kawan-kawan kita non Muslim sendiri tak tegakkan hak walau memang hak mereka makan di khalayak tak salah. Orang Islam salah kalau makan di khalayak di bulan puasa. So ini bukan isu hak. Ini isu nak publisiti. Kena kecam, manager tu marah, tau lak terasa. Hak manager tu lah nak marah ke apa. Tang dia pandai petik hak sana sini, dah awak tu yang cipta isu. Sebab dia Islam, dia malu ada orang Islam lain tak malu makan di khalayak. Hak dia tegur.

Pastu apa kena mengena politician? Apa Anwar dalam penjara ke provoke dia buat macam ni atau dasar BN membuatkan dia kehilangan hak untuk makan di khalayak di bulan puasa? Atau sebaliknya? Awat politik kat hujung? dah terserlah motifnya.

Lain kali isu politik awak tu buat artikel panjang kedua.

Jom kita "hukum politikus yang korup" (tiba-tiba). Mrym Lee poyo nak publisiti murahan.

Ini hak saya untuk komen! Silakan gunakan hak anda untuk sambung komen mengomen.
Cik bunga melor Cik bunga melor 1 Julai 2016 1:33 PG
Bagaimana boleh tergamak duduk dan makan di tempat terbuka... sgt aneh perasaan wanita ini.
Mohd Saiful NizamMohd Saiful Nizam 1 Julai 2016 12:18 PTG
Hairan. Dah nama di luar rumah. Taknak terliur ke apa ke. Jangan keluar rumah. Duduk ja rumah. Itu hak masing-masing nak makan ke tidak. Korang berani ke nak tegur cina atau india yang makan di kedai melayu waktu puasa supaya hormat korang yang puasa...???? Tidak berani..?? Kalau korang tegur, kepala otak bodoh ko pecah di situ juga.. Korang ingat korang ada hak ke nak halang orang makan.

Kalau nak dihormat sangat baik duduk rumah. Duduk diam2. Kalau tak tahan tengok orang makan. Duduk Diam2 di rumah.

Saya lihat orang islam ni, waktu puasa perangai macam syaitan. Seperti bulan puasa itu bulan org islam nie jadi syaitan.
Topik Poji Topik Poji 1 Julai 2016 1:16 PTG
kamu dan syaitan bersikap sama, dalam diam kamu menjadi penghasut penganut agama islam yang lain,tanpa sedar kamu bersikap seperti syaitan mempersenda agama kamu sendiri. tanamlah sikap merendah diri hormatilah orang2 yang sedang berpuasa. munafik
Topik Poji Topik Poji 1 Julai 2016 1:16 PTG
kamu dan syaitan bersikap sama, dalam diam kamu menjadi penghasut penganut agama islam yang lain,tanpa sedar kamu bersikap seperti syaitan mempersenda agama kamu sendiri. tanamlah sikap merendah diri hormatilah orang2 yang sedang berpuasa. munafik