5 Perkara Yang Bakal Memusnahkan Mood Raya Korang Selagi Tak Settle!

Raya dah nak dekat ni! Korang semua mesti dah start shopping dan hantar tempahan baju raya kan?
Mesti tak sabar nak balik kampung jumpa yang tersayang. Oh! Tapi.. ada beberapa perkara yang boleh spoil kan mood raya korang semua untuk bergembira di hari raya nanti.
Jom baca antara penyebab-penyebab mood raya korang akan musnah begitu sahaja. Huhu

 1. Over-spend masa shopping raya? Habislah..

Attention untuk kaki shopping! Hati-hati ya. Bila korang shopping tu pastikan beli barang yang perlu sahaja.
Untuk raya beli sepasang atau dua pasang baju raya, tudung dan sebagainya. Yang lain tu nanti dulu lah. Nanti terlebih guna duit minyak atau tol, terus tak boleh balik kampung. Sedih!
Jadi, list kan lah dulu apa yang korang nak beli ya, oh! kalau nak survey dulu lagi bagus!

2. Tersangkut dalam jammed yang sangat teruk, adoi!


Paling stress tak tau macam mana nak explain kalau korang dah excited nak balik raya lepas tu lupa nak check traffic!!
Memang berjam-jam la dalam kereta woih. Aduhai, membazir minyak dan masa korang je. Sekarang macam-macam cara untuk check traffic, dekat twitter pun ada update PLUS Highway, NKVE etc.
Jadi sebelum keluar check dulu highway mana yang clear, ada kemalangan ke tak, supaya memudahkan perjalanan korang nanti. Smooth and steady je ~

3. Kerja dekat office tak settle lagi?! Sobs



Nak balik kampung tapi kerja banyak yang belum diselesaikan?
Korang kena lah pandai-pandai bahagikan masa ya. Nak dekat-dekat raya ni kena siap kerja cepat sotak ada lah pending tasks dan sewaktu dengannya. Oh, untuk yang belum apply cuti tu, baik korangapply awal-awal!
Kalau boleh, 3 atau 4 hari sebelum cuti raya, semua dah settle. Boleh lah korang balik raya dengan gembiranya! Jangan pulak nanti end up beraya dengan paperwork ya. Hehe

4. Lupa bawak baju raya weyh! Tak lawak!


Dalam banyak-banyak benda yang paling scary berlaku sebelum raya adalah…. bila korang teringat yang korang tertinggal baju raya bila dah atas highway. Woih, merana!
Sebab tu lain kali kena double triple check barang yang dah packed so korang takkan tinggal apa-apa termasuklah baju raya!
Takkan nak patah balik rumah. Haha! Jadi hati-hati ya. List kan apa yang perlu dibawa, pack malam sebelum nak balik kampung.

5. Lupa check condition kereta? Alamak!


Banyak perkara yang perlu kita beringat before balik kampung especially yang ni. Ha, nanti tengah elok-elok on the way, kereta buat perangai.
Pastikan check dulu temperature OK tak, minyak hitam cukup ke, bateri dan sebagainya. Jangan nanti terpaksa berhenti tepi jalan pulak. Tension oi!
Tak pasal-pasal kena bagi advance duit raya untuk orang tow kereta. Huhu

0 comment... add one now