Isnin, 9 Mei 2016

‘Dirobek-Robeknya Kita Macam Ayam’- Wanita Hamil Ini Hampir Kehilangan Bayinya Kerana ‘Doktor Gila’

Ngeri pula bila kami membaca kisah yang dikongsikan oleh Iman Raza ni. Mana taknya, wanita ini hampir kehilangan bayinya jika dia hanya mengikut kata doktor yang mendakwa kandungan tidak dapat diselamatkan lagi.
Namun, nasib baik ada specialist yang mengesahkan bahawa bayinya masih lagi sihat dalam kandungan.

Air ketuban pecah?

Pengalaman iman di masukkan ward atas ALASAN AIR KETUBAN PECAH.. bocor?? Tumpah..?? Ermm kisahnya iman terjatuh masa angkat printer nk masukkan dlm kete.. xyah nk bangkitkan isu nape buat keje or angkat berat.. perempuan kalau dh biasa buat keje.. dia x reti duk diam2.. bukan nk kata hebat ke apa ke.. tak.. cuma dah terbiasa buat keja sendiri.. jadi tak perlu nak mengada ngada harapkan bantuan org lain.. lagipun kejadian berlaku di tempat kerj.. ingat senang nk mintak tlg org angkatkan?? Walaupun kawan rapat sendiri ke.. belum tentu kita boleh mintak tolong.. org lain iman x tau lah.. tp mcm iman.. iman malu nk mintak tlg org.. xnak org kata kita mengada2 sbb mengandung.. xnak org fikir kita susahkan mereka.. xnak org ckp bukan2 ttg kelemahan kita.. selagi mampu buat.. iman akan buat sendiri..
So nak dijadikan kete.. sepanjang berjalan dr meja kuar office bawak printer alhamdulillah ok ja.. x berat mana pun.. just rasa lenguh.. so kira mampu buat lg.. then bila dh sampai keta.. betul2 dh berdiri belakang bonet kete hahahaha ngokkk betul.. boleh plak iman terjatuh ke belakang terus terduduk.. dgn printer semua jatuh.. akibatnya penutup printer patah.. ink tepi tu pecah n tumpah.. bermandikan warna jadinya hahaa..
Itu xpe lg.. tiba2 rasa urat pinggang sampai ke pangkal rahim rasa mcm krem.. kebass.. kaki jd bengkak.. kalau nk ikutkan jatuh tu SIMPLE SGT.. bukan jatuh teruk pun.. tp betul lah kata org.. ibu mengandung mmg perlu dimanjakan.. seriussly mmg sakit.. so bila org smua nampak iman jatuh dlm keadaan mcm tu.. teruss kelam kabut paksa iman pg hospital.. sbb depa kata kalau jatuh waktu mengandung WAJIB JUMPA DOCTOR.. office nak call ambulance.. iman ckp its ok.. i boleh drive.. then iman balik terus call suami.. abg tlg bawak syg pg hospital.. syg jatuh n rahim rasa sakit… so smpai jer umah.. suami mmg dh ready nk bawak pg hospital..
Bila dh jumpa doctor.. biasalah akan di pas pas ke byk sudut.. nak amik darah lah.. nak amik air kencing lah.. check blood pressure n so on.. lepas settle semua tu baru jumpa h.a utk scan baby.. part ni iman dah mula tak berkenan.. huwaaaa h.a lelaki yg selak perut utk scan baby.. walaupun depan suami tp tetap rasa tak selesa n TAK SUKA.. huwaaa bukan ke kat dunia ni ramai perempuan.. huu nape kena h.a lelaki jugak kan.. ok xpe diam lg.. x bising.. tp dlm hati mmg x redha..

Baby masih aktif dan bergerak macam biasa

Pastu tgh2 scan BABY LOMPAT2 3,4 kali alhamdulillah baby selamat.. baby ok.. masih aktif dan tetap bergerak mcm biasa.. so hati sgt tenang n yakin semuanya ok.. Alhamdulillah.. tiba2 h.a lelaki ni refer kan kes iman pada doctor o&g.. katanya URI baby kat bawah.. alahaiii kan baru masuk 4 month masa tu.. normal lah kalau uri kt bawah pun.. nnt pelan2 dia naik lah atas.. ok xpe.. diam lg.. ikut jer prosedur hospital sebagai tanda hormat dan akur pada proses rawatan..

Doktor cakap baby akan lemas..

Jumpa lah Doctor 0&G.. Haaaa kat sini iman mmg dah MENYIRAP.. rasa mcm nak lempangg orang.. doc masukkan MULUT ITIK dlm faraj utk check AIR KETUBAN PECAH tak.. kan dh ckp jatuh sikit ja.. mmg lah panties basah.. tp mungkin sbb terhentak skit tu.. ok xpelah check lah.. dh masuk MULUT ITIK.. di robek robekkmya kita mcm AYAM.. ooii suami aku bayar zakat lah atas kepala aku.. jgn suka2 hati boleh? Then lg menyakitkan hati.. dgn BANGGA DAN YAKIN NYA doctor O&G ni ckp air ketuban dh pecah.. dah BOCOR..
Sy nak jumpa suami awk.. ok sekali lg doctor ni buat gila.. panggil suami iman.. then bgtau AIR KETUBAN DAH PECAH.. BABY AKAN LEMAS.. 87% baby akan MATI.. dah xda harapan.. TERPAKSA keluarkan baby.. iman apa lg.. menangiss nangisss lah biar betulm. Td iman tgk scan baby ok ja.. alhamdulillah cergas.. suami diam ja.. walaupun iman nangis.. tp iman ckp dgn suami.. NO.. SYG YAKIN BABY KITA OK.. BABY KITA SELAMAT.. BABY KITA SIHAT.. doctor ni silap.. yg lg pening.. iman pun tepon lah mak.. hahhaha mak boleh cakap lagu ni “kaklong hang pi lari balik, jgn duk kt hospital tu, jgn bg doctor buat apa2 pun”
Hahaha adoii kita tgh sedih.. mak buat lawak pulak.. hehe tak.. mak mmg suruh iman lari balik.. pi check hospital lain dulu.. jgn percaya ckp 1 doctor shj.. sbb doctor jugak manusia biasa n kdg2 blh buat silap.. huuu rupa rupanya baru iman tau.. mak pun penah alami benda yg sama.. masa tu mak dah 9 bulan.. mengandungkan adik no.3 gg faizzi tu laaa.. ada patut doctor ckp dgn mak.. gg dah mati dlm perut hahaha.. pastu mak iman takut terus lari blahh dr hospital.. then mak pg check kt hospital lain.. elok ja gg duk gerak2 siap doctor kata dh bukak jalan utk bersalin pun.. huuu baru faham awat mak suruh lariiii..

Doktor minta sign borang induce baby…

Tp iman x lari.. iman x blh jalan sbb kaki smpai ke pangkal rahim tu mmg rasa sakit kebas2.. so iman di masukkan dlm ward.. doctor gila td tu tiba2 panggil lg sekali nak bg borang suh iman n suami sign INDUCE BABY keluar.. ooiiii gilaaaa baby hidup lg kot.. so iman dgn suami mmmg hampir nk mengamuk.. tp kami sabar lg.. iman ckp dgn doctor tu.. kami nak tunggu SPECIALIST dtg.. biar dia yg comfirmkan.. sy tak nak dgr apa2 dr mulut doctor skrg.. huu bukan niat nk kurang ajar.. lgpun iman ckp baik2.. xda marah2.. walaupun dlm hati rasa mcm nak lempang ja.. nampak tak bertapa kuatnya hati ibu haha masih blh sabar sbb fikirkann baby yg aktif dlm peyoottt ni..
Ok masa tunggu kt ward.. almost 4 jam then specialist dtg.. ok lg sekali di masukkan MULUT ITIK.. huwaaaa benciii sakittttt sgt.. diselok selokk di robek2 tp kali ni SPECIALIST buat pelan2.. so blh terima jugak walaupun sakit.. haaaa legaaa SPECIALIST ckp mana ada air ketuban pecah.. sape ckp pecah.. hahaha laju jer iman cakap DOCTOR O&G tu cakap direct pointkan jari kt doctor gila tu.. hehe part ni bestt… specialist terus sound doctor tu… AWK TUNJUK KAT SY.. APA BUKTI AIR KETUBAN PECAH.. MCM MANA AWK BLH SIMPLY CKP AIR KETUBAN PECAH.. hehehe iman puas hati sbb iman tahan sabar dr td.. at last dia yg kena marah..
Specialist terus keluarkan surat keluar ward segera sbb iman Ok.. Baby alhamdulillah ok.. hahaha then doctor gila tu rasa bersalah n say sorry smbil buat muka kesian.. iman ok ja. Xda isu sgt pun.. lepass dh lega semua selamat.. iman pun keluar dr situ.. tp sempat jugakk lah dgr SPECIALIST membebel kat doctor O&G tu..huuu senyumm suami iman hehe 7 jam kami tersadai kt hospital.. x mkn x apa.. keluar2 jer terus kebulur cr makanan..
Hospital mana.. doctor siapa.. BIARLAH RAHSIA.. bukan niat untuk mengaibkan mana mana pihak.. just untuk PERINGATAN supaya kita berhati2.. so utk pasangan baru kahwin dan belum pernah ada pengalaman mcm iman.. anda wajib hati2.. bayangkan kalau iman n suami dah tandatangan borang utk cucuk induce baby keluar secara paksa?? Bayangkan berapa ramai lg yg tak tahu prosedur ni.. bayangkan berapa byk BABY YANG DIGUGURKAN SECARA PAKSA TANPA RELA..??? ALLAHU AKBAR.. berapa ramai suami isteri yg tak tahu pape ttg ni..?? pengalaman ni betul2 buat iman rasa takut.. Alhamdulillah bersyukur sgt ALLAH bukak kan hati kami utk berfikir secara rasional walaupun masa tu kami panic.. ALHAMDULILLAH kami pilih jalan yg tepat.. kami berjaya selamatkan zuriat kami.. alhamdulillah.. syg baby sgt sgt.. mama papa sgt sygkan awk dik.. syg sgt.. sambil tulisss ni pun masih rasa sedih.. bayangkan kalau kami kehilangan baby akibat kecuaian doctor.. Allahu Akbar..

Pesanan Iman

-jangan suka2 hati biar doctor buat apa2 kat badan kita..
-jangan pandai2 tandatangan borang yang kita sendiri tak pasti untuk apa..
-jangan terus beri kebenaran untuk buat sesuatu.. tunggu specialist atau blah jer dr situ.
– jgn give up bila dgr doctor ckp baby awk akan mati.. abaikan anasir negatif.. kita bakal ibu.. hati jiwa kena kental.. mampoihh pi kt ang nk kata apa pun.. janji aku yakin baby aku kuat hahaa.. (ni x kasaq pun.. just loghat utara) sepanjang proses rawatan.. mulut iman asyik ckp.. abg.. syg yakin baby kita selamat..doctor tu silap.. hehe
-jgn cepat percaya apa yg doctor pertama ckp.. kalau boleh request utk doctor lain check dulu then request specialist utk DOUBLE CHECK..
-jgn korbankan ZURIAT amanah dr ALLAH ni hanya kerana sikap terburu buru kita membuat keputusan..
-bykkan membaca isu2 semasa mengandung supaya kita ada sedikit ilmu utk pertahankan..
Ok mintak maaf bebel panjang2.. iman just nk share pengalaman.. n hrap2 dpt membantu org lain yg jd mcm iman.
Heee babyhy iman buhh tgn posingg kat pipi perli mamam ke sygg hahhahaha.. tau lah mama ni retissss hehe..

Tiada ulasan:
Write ulasan