Header Ads

Air Mata Syamsul Yusof

Pengarah Muda, Syamsul Yusof dalam kesempatannya ditemubual dalamProgram Bual Bicara Persepsisemalam menyatakan, kempen besar dan bermakna seperti ini seharusnya sudah lama diketengahkan oleh para pemain media, kerana sebenarnya Islam harus dilihat dari kaca mata atau skop yang lebih luas bukan sahaja kepada umat Islam malah kempen ini juga perlu menjangkaui golongan bukan Islam.
Mengakui penghijrahan beliau bukanlah berasaskan ‘trend’ semasa artis, namun penghijrahan yang dilakukan oleh beliau adalah dari hati nurani sendiri, serta ikhlas kerana Allah SWT dan ingin kembali menjadi umat nabi Muhammad SAW yang sejati.
Walaupun demikian, beliau juga sentiasa bermuhasabah dan sentiasa mengamalkan sifat ‘masih tidak cukup’ dalam mengejar ilmu dan amal selagi dikurniakan nafas oleh sang Pencipta.
Syamsul juga berpendapat, hidayah yang dianugerahkan oleh Allah SWT harus dipelihara dan jangan mudah merasa selesa kerana iblis sentiasa menganggu dan bersedia untuk menyesatkan anak Adam melalui bisikannya.
Bercakap soal keikhlasan dalam beribadat, beliau berpesan agar umat Islam haruslah sentiasa berwaspada dengan ‘penyakit hati’ kerana dalam Al Quran ada dinyatakan tentang orang-orang yang melakukan syirik namun dalam masa yang sama melakukan ketaatan.
Menjawab pertanyaan moderator berkaitan detik sebenar saat-saat penghijrahan beliau, Syamsul menyatakan ramai yang beranggapan beliau berhijrah tatkala berlaku kebocoran 
Air Mata Syamsul Yusof
Apabila ditanya lagi apakah dengan penghasilan filem Munafik ini melengkapkan pencarian beliau menuju Tuhan, beliau sebak lantas mengalirkan air mata tanpa berselindung dan menyatakan Hidayah merupakah rahsia dan hanya kekal milik Allah SWT.
Tidak lengkap kiranya berbicara bersama pengarah muda ini tanpa menyentuh serba sedikit tentang filem dan kerjaya beliau.
Selepas menerima kutipan pecah panggung dari filem Munafik, beliau menganggap ini kejayaan semua pihak dan hasil dari garapan kematangan idea yang beliau peroleh setelah menggali ilmu Allah SWT dan beliau juga bersyukur hasil pemahaman yang menyeluruh tentang konsep Islam yang sebenar, sekaligus mampu mengelakkan filem islamik yang dihasilkan beliau bersifat kosmetik semata-mata.
Di akhir temubual, Syamsul dengan tegas menyatakan Islam tidak menghadkan kreativiti untuk memajukan seni, malah Islam itu mudah sebenarnya. Para pengkarya seharusnya perlu lebih memahami dan diberi pendedahan yang lebih meluas kerana penonton hari ini mencari kelainan dalam medium seni terutama yang bersifat patuh syariah.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.