Tanda Halal, Tapi Haram. Meh baca

Moga status ini memberi maklumat kepada semua penggemar2 maggi ramyeon yang baru2 ni di viralkan...
"Paste" Megi ini disahkan menggunakan mesin yang sama untuk penyediaan "paste" berkaitan sebarang produk "pork".
Untuk makluman, saya telah membuat semakan produk ini melalui konsultan halal di korea, Mr. Kim Edward. Produk ini telah menggunakan mesin yang sama bagi penyediaan "paste" berunsurkan "pork".
Melihat pula kepada bahan2 paste megi ramyeon chicken mania ini, tiada sebarang "pork" didalamnya. Namun demikian, ISU SYUBHAH telah timbul disini kerana mesin yang digunakan adalah mesin yang sama dengan penyediaan "paste" berunsurkan "pork".
Logo Halal Korea yang dikeluarkan oleh KMF, adalah diragui.
Mohon sebarkan... isu kemashalatan Islam semakin membimbangkan.

Lelaki ini jelaskan beza Produk Halal Dan Haram Produk Ini .

ps : saya mohon maaf jika ada kesilapan pada maklumat ini. saya sertakan bukti perbualan saya bersama Konsultan Halal Korea untuk makluman.

6 comments.. read them below or add one

shiema_ella shiema_ella 9 April 2016 8:28 PTG
Admin, minta buat research sebaik mungkin sebelum post benda seperti ini, boleh jadi fitnah. JAKIM iktiraf logo KMF jadi tak ada isu yang logo tu meragukan.

Dan samyang juga tidak ada menyediakan hot chicken flavour ramen halal ini di korea, ia hanya boleh didapati di negara luar.
pelajar malaysia di korea adalah sumber untuk mendapatkan ramen yang berserta logo halal ini, jadi selain daripada product halal yang dijual oleh pelajar malaysia tersebut, orang korea yang lain tidak mempunyai sumber untuk mencari spicy chicken ramen yang halal di korea.
jadi kemungkinan besar admin halal korea itu tidak mempunyai ramen ini sebagai rujukannya tetapi membeli ramen tidak halal yang sememangnya dijual untuk orang korea.
Unknown Unknown 10 April 2016 3:10 PG
Nak bodoh bodoh kan orang kat social media, evidence tu kalau tak betul jangan post la. Kalau kene sue padan muka kau.
Tanpa NamaTanpa Nama 10 April 2016 9:57 PG
Harap tolong pastikan artikel ni betul sbb kami kat Malaysia ni memang kelapaq nak makan kedarah benda ni.. kami nak buat video makan benda ni n post ke fb... nnt dapat komen n like... besttt
Tanpa NamaTanpa Nama 10 April 2016 8:01 PTG
Mohon admin pastikan betul fakta ini. Jgn main viral jek. Packaging blkg tu tak sama dgn di Malaysia. Saya yakin halal. Saya makan!
Tanpa NamaTanpa Nama 11 April 2016 10:25 PG
Ini mesti spy dari Maggi.... :d
Unknown Unknown 12 Jun 2016 9:34 PTG
Kalau rasa ragu2 baek x payah makan..