Sabtu, 16 April 2016

Kahwin Umur 15 Tahun, Ini Kisah Cinta Seoang Gadis Muda Yang Melamar Seorang Jejaka (VIDEO)

 USIA 15 TAHUN MELAMAR SEORANG JEJAKA '
-baca dan tonton video ini sampai habis tau..


Assalamualaikum sahabat2 semua sihat ?

Alhamdulillah kepada yg sihat , dan yang tk sihat SYAFAKILLAH buat awak ..

okay semalam syiqah ada cakap 100 likes keatas syiqah akan bagi tahu , tentang siapa lamar siapa .

Bismillah .

Harini syiqah nak cerita sikit tentang syiqah dan suami , macam mana kami kenal , macam mana relation kami yang tak kenal satu sama lain boleh sampai ke hari pernikahan .

True Story .

Syiqah anak yang berumur 16 tahun dan suami berumur 25 tahun . syiqah bernikah masa umur 15 and masa tu suami 24 , tarikh kami nikah 14.11.2015 Alhamdulillah sekarang nak masuk 6bulan kami bernikah .

Bermula kisah macam mana syiqah boleh kenal dengan sifulan bin sifulan ni .

Syiqah seorang yang aktif diwechat 2,3 tahun lepas , FB syiqah kurang dan more kepde wechat . wechat kan ade shake right ? wechat ade people nearby right ? haaaaa meh nak cerita .

Satu hari tu syiqah tengah gasak up status itu ini . tiba2 masuk noti dekat people nearby , okay then syiqah tgok lah siapa . sometime malas nk layan but sometime accept ja . okay continue balik

Bila syiqah buka noti tu ade sifulan ni yang bernama MOHD FAIZAL and dp dia hangpa semua nak tau ? dp dia pakai mask , alaaa mask yang kalau ade H1N1 org sll pakai tu , haaa mask tu lah .

Syiqah pun 50% 50% nak accept , tutup mulut tpi pakai kopiah . lelaki berpurdah mana pulak ni kan , tapi takpalah kita accept je dia . lepastu dengan sepantas kilat masuk TEXT dari MOHD FAIZAL yang ditaip 'ASSALAMUALAIKUM SYUKRAN UKHTI ' .

Syiqah pun reply 'WAALAIKUMUSALAM AFWAN' .

Berkenalan diwechat , Borak2 rupanya sifulan ni tengah cari CALON untuk buat isteri , sifulan ni pun tanya dekat syiqah 'ADIK ADA TAK KAWAN2 YANG BERPURDAH ? YANG TENGAH CARI CALON' uuuu masatu nak yang purdah saja , yang tk berpurdah reject . HAHAHA .

Syiqah cakap ada , dan syiqah recommend kan dekat sifulan ni , syiqah siap bagi number utk contact sbb ada sifulana ni pun sedang mencari , tapi akhirnya sedihh sifulan kene reject sbb sifulana dah berpunya . lepastu sifulan TEXT balik syiqah dia cakap la , itu ini itu ini . syiqah gelak ja sbb funny then dia tanya lagi ada org lain ? syiqah cakap takda .

Tapi sebenarnya syiqah ni haaaa tgh mencari calon jugaaa .. mungkin sbb sifulan bertutup , stalk moment ade gmbr dia masa kecik2 takda gigi pulak hmmmm reject lah.. hahahaha pasai tu kot dia pakai mask macam H1N1 tuu . pikiaq jahat .

Lepas syiqah cakap 'takda' terus tak TEXT . cuma sifulan sentiasa bagi nasihat di moment .syiqah UP status mesti dia komen . mcm2 nasihat dia bagi yang berkaitan AGAMA . buatkan syiqah rasa terharu dan sentap hatiku ini , ada juga rupanya orang yang nak selalu nasihat AKU ni . tak pernah jemu menasihati walaupun tak balas balik komen tu .

Nak dekat 3month kami x TEXT walaupun sifulan ni selalu komen di moment syiqah . tapi ada 1HARI sifulan ni mencari org untuk jadikan TESTIMONI PRODUK KECANTIKKAN dekat company sifulan ni berkerje . syiqah tertarik dan komen dkt moment yang sifulan UP .

' ADIK NAK TRY BOLEH ? HEHE CUBA NASIB '

Mesej dari MOHD FAIZAL cepat je masuk , dia kata 'BOLEH ADIK , ABANG BAGI PRODUK NI DEKAT ADIK DAN ADIK CUBA YA . LEPASTU BAGI FEEDBACK DEKAT ABANG ' syiqah pun exited dan ON . syiqah pergi ambil produk dekat sifulan , masa tu tunggu sifulan dgn kawannya di econsave , situ je tempat yang ramai orang .

Dok tunggu2 dalam kerete , tiba2 sifulan ni ketuk cermin depan kereta ..
masa tu lah . Jantung berdegup laju . dalam hati istigfar , astagfirullah kenapa ni ya Allah ? hati ni tak tentu hala , kenapa syiqah rasa lain macam ni ? tertanya2 dalam hati . tak fokus on sifulan masa dia explain pasal produk , sebabkan nervous dan rasa tak keruan TERIMA KASIH pun takda , padahal dapat Free tu .. ambil terus lepastu bla je . HAHA

balik rumah , hati masih tak keruan . syiqah asyik dok fikir je tentang sifulan ni , padahal tak pernah fikir pasal ajnabi . fikir punya fikir dan setelah minta petunjuk pada Allah , syiqah nekad untuk luah kan apa yang syiqah rasa dekat sifulan tu , esoknya syiqah beranikan diri untuk TEXT sifulan tu dan masa ni lah jawapaan kepada siapa lamar siapa terjawap .
first time syiqah text si sifulan , sblum ni si sifulan tu text syiqah dulu , mlm ni lain . syiqah pula text

syiqah : ASSALAMUALAIKUM ABANG , abang kata abang cari calon kan ? and abang nak kawin tahun ni ya ? (2015)

faizal : WAALAIKUMUSALAM ADIK , ya abang nak kawin tahun ni tapi abang takda calon . kenapa ?

syiqah : betul ke takde ?

faizal : ya dik belum ade lagi .

syiqah : adik kan ada ? kenape abang cakap takde

faizal : krik krik skjap , betul ke ni ? umur adik berapa ?

syiqah : ya betul , 15 tahun . umur bukan penghalang tau abg , abang sudi tak kawin dgn syiqah ? dtg la jumpa ibu dan ayah , syiqah tak main2 syiqah pun tgh cari calon . maaf lah sbb jual mahal 3bulan yang lepas , igt abang takde GIGi hahaha ..

Kami start taaruf skli lagi pada 1RAMADHAN pada 31 SYAWAL pula kami bertunang dan 14.11.2015 lah tarikh kami nikah ..

Jujur , My husband tak pernah propose untuk berkawin , tapi syiqah sendiri propose dia untuk berkahwin . Be Brave tauu masa tu . ketaq ketaq jari nak taip .

ALLAH dah tetapkan jodoh kami , yang mana kami berborak by text , kami senyap selama 3bln hanya nasihat diberi melalui komen . tup tup skrg kami dh jadi suami isteri , kami tak berkenalan lama pun , JODOH sangat tak disangka2 .

Di usia syiqah yang muda , bagi syiqah bukan penghalang utk syiqah bernikah , seandainya kata kau tak boleh nikah sebab kau kene habiskan belajar .opppp, belajar pun bukan satu halangan sebenarnya lepas nikah pun boleh belajar .. tapi syiqah stop study dan sekarang berjinak dalam business ..

saya berumur 16 tahun , berani mengambil tindakkan untuk berbusiness dan sudah jugak bergelar seorang isteri .. UMUR , PELAJARAN bukan halangan . . .

Syiqah tak bagi alasan dgn umur yang muda , sbb di umur muda lah kita belajar mcm mana buat ini mcm mana nak buat itu , cuma syiqah bukan blajar disekolah , syiqah belajar di luar sekolah . bersama mereka2 yang dah berjaya , mereka2 yang sentiasa memberi sokongan terutama sekali .. SUAMI yang selalu ada dengan syiqah , yang sabar dengan syiqah . Bukan senang nak control isteri yang umur mcm syiqah tauu .. serious talk syiqah ni degil and suka kacau org . . punya lah sabar suami ni smpai kadang2 kerje tak siap sbb kene kacau grin emoticon . .

Terima Kasih kepada yang sudi membaca serba sikit kisah syiqah dan suami .

Begitu lah kisah , di mana seorang Adik kepada akak2 yang sudi membaca cerita ni , yang ingin tahu tentang syiqah grin emoticon . . Beribu ampun jika kata2 didalam cerita syiqah banyak menggores hati . syiqah masih baru , masih banyak perlu belajar . siapa yang syiqah tak kenal , siapa yang syiqah kenal semuaa syiqah SAYANG . jangan musuh2 yaa takbaekk .

STORY BY : NUR RASYIQAH AZHAR

.Nantikan cerita kami selepas bernikah (part2).
. Saksikan lah sedikit video dari kami .
.Semoga terinspirasi .

KREDIT NUR Syafiqa

Tiada ulasan:
Write ulasan