Header Ads

Pelajar Tak Layak Jadi Doktor Sambung Belajar Di Luar Negara,

PETALING JAYA: Akibat terdesak untuk menceburi bidang perubatan, ramai pelajar Malaysia yang tidak mempunyai kelayakan akademik mengambil keputusan untuk belajar di luar negara bagi mendapatkan ijazah mereka.

Ketua Pengarah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Datuk Prof Dr Asma Ismail berkata, kementerian itu telah diminta untuk mengesahkan keputusan SPM daripada sekumpulan pelajar yang pada masa ini sedang mengikuti kursus di sebuah universiti asing di rantau ini.

"Universiti itu ingin tahu sama ada pelajar terbabit memenuhi syarat minimum kementerian untuk mendapatkan 'Tiada Sijil Bantahan (NOC)'.

"Kami memeriksa dan mendapati bahawa mereka tidak layak. Bagaimanapun, tiada laporan dokumen palsu atau yang dipalsukan," katanya kepada Sunday Star.

Dr Asma bagaimanapun enggan mendedahkan bilangan pelajar yang terlibat dan lokasi universiti terbabit.

Beliau berkata demikian bagi menjawab dakwaan bahawa pelajar dengan Ds dan Es bagi mata pelajaran sains, pelajar daripada aliran sastera serta mereka yang tidak mempunyai NOC dan mereka yang gagal dalam peperiksaan kemasukan adalah antara individu yang belajar dalam bidang perubatan dan pergigian di luar negara.

Sunday Star menerima aduan bahawa terdapat ejen-ejen yang tidak bertanggungjawab di negara ini yang boleh memalsukan sijil keputusan SPM dan NOC.

Untuk rekod, pelajar yang ingin mengikuti kursus perubatan di luar negara perlu mendapatkan NOC daripada kementerian.

Pengeluaran sijil adalah berdasarkan kepada pelajar yang mempunyai kelayakan masuk minimum sama seperti yang ditetapkan bagi kemasukan ke universiti-universiti tempatan.

"Kita sedar ada pelajar yang tidak berkelayakan namun mereka ke luar negara, tetapi kita tidak boleh mengambil tindakan kerana ia di luar bidang kuasa kami. Pengambilan pelajar dikendalikan oleh universiti-universiti di luar negara.

"Kami telah berurusan dengan aduan pemalsuan dokumen pada masa lalu. Kementerian telah membuat laporan polis dan kes kini sedang disiasat, "katanya.

Dr Asma berkata memalsukan dokumen rasmi kerajaan adalah satu kesalahan yang serius, sambil menambah bahawa sesiapa yang mempunyai maklumat mengenai keputusan palsu atau hendaklah melaporkan kepada Kementerian Pengajian Tinggi, atau bagi kes-kes pemalsuan sijil SPM, aduan hendaklah dibuat kepada Kementerian Pelajaran supaya tindakan boleh diambil.

Persatuan Perubatan Malaysia mahu Majlis Perubatan Malaysia (MMC) menyiasat dakwaan tersebut.

Presidennya, Dr Ashok Zachariah Philip berkata aduan menunjukkan wujudnya kelemahan dalam sistem.

"Di bawah undang-undang yang sedia ada, Kementerian Kesihatan perlu menempatkan pegawai perubatan yang diiktiraf kepada rakyat Malaysia," katanya.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.