Header Ads

ABANG NAK MAKAN.. RAYUAN SEORANG BUDAK LELAKI YANG DI HALAU IBU SENDIRI..

Rasa Kesian Bila Tengok Budak Ini Merayu Dengan Orang Dikedai Makan.Sambil Pegang Perut Cakap Lapar Tak Makan Lagi, Tapi Tiada Siapa Yang Memperdulikannya.
Jadi Saya Panggil Dia Duduk Semeja Dan Bertanya Padanya,

S : Nak Makan Ke Nak Duit? Kalau Nak Makan Oder Saja Nak Makan Apa.

D : Lapar Nak Makan.Jadi Dia Minta Nasi Goreng Ayam & Tea Ais.
coveroku
S : Datang Dari Mana? Cari Siapa?

D : Nak Jumpa Mak, Nak Duduk Dengan Mak Tapi Mak Tak Bagi.Mak Marah Kalau Datang Sini Kalau Cari Dia.Dia Halau Suh Balik Kampung Kalau Datang Nak Jumpa Dia. Tapi Saya Nak Jumpa Mak.

S : Mak Ada Kat Mana Sekarang?

D : Sg.Buluh.

S : Pergghhh Jauh Betul Macamana Boleh Sampai Permaisuri Cheras Nie?Dah Berapa Lama Kat Sini?

D : Tak Tahu.. (Heling Kepala),Sampai Sini Lama Dah Tapi Tak Tahu Berapa Lama, Tidur Ikut Saja Mana-Mana.

Banyak Soalan Tanya Dia Tapi 1 Apa Pun Dia Tak Tahu Dan Tak Ingat.Dah Bertambah Masalah Dengan 1 Dokumen Pengenalan Diri Pun Dia Tak Ada Pegang Simpan.Makin Susah Nak Uruskan Budak Nie Dah Malam-Malam Cam Nie.Jadi Lama Juga Lepak Nga Dia Akhirnya Dia Teringat 1 Benda Nie.

D : Boleh Telefon Ayah Kita Tak?

S : Ingat Ker?Bagi Sini No. Telefon Ayah Nak Tanya Betul Ker Macam Mu Cakap Kat Aku Tadi.
Nasib Baik Dapat Hubungi Dengan Ayah Dia Dan Bertanyakan Betul Ke Tidak Anak Pakcik Nama Syamil Mustakin?

A : Yer.. Betul Dah Cari Dia Tapi Xjumpa Selalu Hilang.Duit Habis Banyak Dah Sebab Dia Sampai Tak Ada Duit Lagi Nak Cari Dia Pasal Pakcik Bukan Orang Senang.

S : Nak Tanya Kenapa Dengan Dia, Sampai Teruk Macam Nie?

A : Dia Sebenar Salah Seorang OKU Sebenarnya Kalau Betul-Betul Tengok Cuma Yang Susahnya Semua Orang Dia Nie Terlalu Hyperactive Dah Susah Bila Nak Ditegur. Walaupun Tiap Masa Duk Pesan Dan Nasihat Tapi Ditetap Degil.Itupun Salah 1 Penyakit Dia Juga Apa-Apa Dia Buat Susah Nak Dihalang.

S : Ada 1 Benda Lagi Nak Tanya Pasal Mak Dia Pula Kenapa?

A : Budak Macam Nie, Ikut Sebenar Dia Selalu Nak Cari Mak Dia,Nak Jumpa Mak,Nak Tinggal Dengan Mak.Macam Saya Cerita Tadi Pasal Syamil Nie Oleh Kerana Sebab Dia Nie Tidak Sempurna Macam Yang Lain Jadi Mak Memang Tak Nak Dia Dan Tak Suka Kalau Si Syamil Nie Nak Pergi Kat Dia Tapi Adik Dia Mak Dia Jaga Pasal Yang Itu Sempurna.Dia 2 Beradik Si Syamil Ini Yang Sulung.Saya Sendiri Tak Boleh Buat Apa Kadang Pasal Dia Mengamuk Nak Jumpa Dia Itu Dia Selalu Hilang.Tapi Dia Pergi Pun Mak Dia Tak Bagi Duduk Suh Balik Kampung.

S : Jadi Tak Apalah Pakcik Cuma Nak Tahu Cerita Sedikit-Sebanyak Tentang Masalah Sampai Jadi Macam Ini.( Dalam Hati Berfikir Dia Nie Terlalu Rindu Sangat Kat Mak Dia Sampai Sanggup Jadi Macam Nie. )

S : Boleh Tak Minta Tolong Pakcik Kalau Boleh Uruska Si Syamil Kat Sana Dan Kalau Boleh Dapat Bawa Balik Ke Kampung Kerteh Terengganu.Cuma Buat Masa Pakcik Memang Betul-Betul Tak Ada Duit NanDepanlau Dah Ada Duit Pakcik Bank-In Bayar Nanti.

S : Pakcik Saya Call Pakcik Nie Bukan Kata Nak Cerita Pasal Duit Kos Belanja Dia.Saya Nak Dapatkan Maklumat Yang Tepat Dan Betul Senang Nanti Saya Nak Uruskan Dia Lepas Nie Itu Sahaja, Saya Memang Tak Nak Langsung 1 Sen Pun Duit Pakcik Cuma Kesian Tengok Dia Dalam Keadaan Macam Nie.Kat KL Nak Kenal Baik Jahat Susah Sebab Rambut Nie Semua Sama Hitam Tapi…

S: Sekarang Juga Saya Akan Uruskan Si Syamil Nie Sampai Dia Naik Bas, Kiranya Nanti Saya Sendiri Akan Tengokkan Dia Naik Bas Dengan 2 Biji Mata Saya Nie,Bila Bas Berjalan Saya Akan Hubungi Pakcik Sekali Lagi Cuma Saya Nak Pastikan Pakcik Stanby Kat Sana. Nanti Saya Sendiri Akan Berurusan Dengan Driver Bas,Yang Lain Pakcik Tak Perlu Risau Cuma Stanby Sahaja Dikampung.
Pasal Dia Nie Dan Le Dah Stanby Kat Sana.

Dah Selesai Bercakap Dengan Ayah Dia, Jadi Pesan Dengan Marah Syamil Suruh Tunggu Kat Masjid Kejap Nak Balik Ambil Topi Keledar Dah Pesan Jangan Nak Kemana-Mana Tak Ada Masa Takut Bas Dah Bergerak.

Sampai Masjid Cari 1 Masjid Permaisuri Tak Ada Aaaa Sudah Sampai Ajak Orang Masjid Semua Katanya Tak Juga Jumpa.Last Cuba Cari Kat Kedai Rupa-Rupanya Baik Punya Duduk Layan Cerita Yang Lain Semua Duk. Mengadap Tengok Dia. Urmmm Depan Skrin Besar Duk Layan Drama,Kita Dah Menyirap Atas Jalan Raya.

Memang Time To Masa Sampai TBS Bas Dah Macam Tak Ada Harapan. Tanya Bas Pantai Timur Ada Lagi? Geng Polis TBS Selalunya Dah Habis Masa Sudah Dalam Hati Kita Nie. Jadi Nak Minta Tolong 1 Lagi, Minta Tolong VIP Parking Honda Saya Nie Boleh? Tapi Honda EX5 Jer. Dorang Roger Terus Suh Tinggalkan Honda Situ Jer Ikutkan No Parking.Berlari Lar Kita Nasib Baik Bas Last 1 Nie Kalau Boleh Cepat Ke Pintu 10 Sebelum Bas Berjalan.

Apa Olimpik Nga Syamil Dalam TBS Cari Pintu 10.Ngam2 2 Pemandu Dah Stanby Jadi Berusan Serba-Sedikit Dengan Suh Duk Depan.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.