Isnin, 1 Februari 2016

‘Tak Perlu Satu Juta Untuk Bahagia’- Kisah Seorang Gadis Yang Banyak Kali Gagal Dalam Hidup & Akhirnya..

SEBENARNYA SAYA DAH SANGAT PENAT .

Ini kisah saya .

Orang selalu tanya Fara kenapa kurus ? Diet ke ? Kenapa makan banyak tapi maintain je kurus bahkan lagi kurus ? Saya tak pernah diet or what so ever you call it .

Never...

.

Okaylah saya cerita , I had depression and it was very severe . Dah parah sangat sampai I've lost lots of weight . It started when I was 17 years old waktu saya mula2 gagal dalam hidup . My very first 'failure' but for me I believe it was a reborn .

.

I lived a life where people have very high expectation on me , like seriously high to the limit that I can no longer bear .

.

Saya ada matlamat yang besar dalam hidup , sudah plan nak jadi doktor belajar luar negara dan takmau balik Malaysia dah lepas habis belajar . Nak duduk sana je kahwin and live a free life . Tapi mujur dapat hidayah awal , pemikiran bertukar 180 darjah . Pernah jadi model selipar jepun dulu tapi dah bersara sebab suam-suam kuku tak laku haha .

.

Okay then this happened , saya pernah belajar perubatan di Rusia dan saya berhenti . Waktu tu segalanya seems sangat kelam sebab tetibe saya ada hutang biasiswa yang sangat mahal . Saya rasa macam tercampak hidup di negera yang sangat bebas , that was once I dreamt of . Saya dapat benda tu pada waktu saya dah tak nak tu semua lagi . So it was very hard to survive .

.

I failed and people talk . I failed again and people keep talking and never stop . Otak tak boleh digest semua benda ni dan saya susah nak adapt .

.

Saya masih ingat muka-muka yang support saya throughout the journey and of course I remember those who put me into all these smile emoticon

Nama saya rosak dan buruk .
Bahkan buruk dan bertambah buruk .
Spread all over ..

Saya terpaksa berhadapan dengan keadaan saya difitnah berkali-kali sehinggalah hari ini . Ya saya pernah difitnah banyak kali , no wonder hukuman kepada penfitnah itu sangat berat dalam Islam kerana fitnah itu membunuh maruah dan peribadi seseorang .

Apa kesan fitnah ?
It kills...

.

Sejak itu , saya lebih suka tidak dikenali . I chose to be unknown . Hanya orang yang kenal saya , tahu saya macam mana . No pictures online , no info about me , no nothing . I hate to be the center of attention , and never asked for it . Saya sudah hilang keinginan untuk bercantik-cantik , shopping and all as I know that is NOT the real happiness .

Chanel handbag
Travel satu dunia
Duit berkepuk

That is surely not the defination of HAPPINESS . Kebahagiaan itu adalah apabila kita membahagiakan ibu bapa , menerima diri kita sendiri dan yakin dengan Allah .

We dont need satu juta untuk bahagia .
Kita cuma perlu buat ibu bapa kita tersenyum sebab kita , itu dah namanya bahagia ...

.

Kenapa post gambar result dan kenapa share cerita ni ? And do you know how I survived this deeply sorrow depression ?

.

Saya berhenti membandingkan hidup saya dengan orang lain . With that I'm happier .

Saya berhenti menjalani hidup dengan memenuhi expectation orang pada saya tapi hanya menjalani apa yang Allah inginkan . With that I'm happier .

Saya berhenti judging orang because I know the feeling of being misjudged . With that I'm happier .

Saya tidak terkesan dengan segala nikmat dan kelebihan orang lain yang ditayang di media sosial , because it's a fake world , we only show the good side of us smile emoticon With that , I'm happier .

Saya berhenti berfikiran negatif . Cuba melihat segala ada hikmah . With that I'm happier .

Saya berhenti persoalkan kerja Tuhan . Tidak meletakkan tanda soal bila Allah sudah meletakkan titik . With that I'm happier .

I've survived this battle and I post this as I know lots of my friends are dealing with depression . Everybody deserve to be happy . People starts to pay attention bila saya mula buat duit ?

.

Jangan rasa bila tak pandai , kamu useless .
Jangan rasa bila tak belajar tinggi , kamu useless .
Jangan rasa bila tak ada banyak duit , kamu useless .
Jangan rasa bila tak cantik , kamu useless .

Tidak ada sesuatu hal yang Allah ciptakan itu useless . Yang rubbish itu pemikiran kamu , bukan dirimu .

Kena jatuh teruk dulu baru ada momentum nak naik ke atas smile emoticon Biasanya kejatuhan yang amat teruk akan menjadikan seseorang itu sangat berjaya sebab susah nak dipatahkan semangat orang yang dah diuji hebat .

Setakat ujian kecik-kecik dia senyum je ,

.

Kegagalan adalah guru terbaik dan saya bersyukur untuk gagal awal-awal . Ada orang lepas hidup smooth kemudian gagal dalam perkahwinan atau gagal dalam berkeluarga . I think that could be worse . Itu ujian pada orang yang lebih kuat , be strong .

.

So get up , be brave , be positive and fight .

.
.

Remember , only toughest battle for the TOUGHEST soldier .

smile emoticon

Click like and share if you find this is inspiring

Tiada ulasan:
Write ulasan