Header Ads

21 Feb Sebutan Kes Bunuh Pencuri Untuk “Pertahan Keluarga”

EMAMAN – Mahkamah Sesyen di sini Ahad menetapkan 21 Feb untuk sebutan kes seorang peniaga yang didakwa membunuh dan mencederakan dua lelaki di Kampung Labohan Kerteh, bulan lepas.
Hakim Rofiah Mohamad menetapkan tarikh berkenaan setelah membenarkan permohonan Timbalan Pendakwa Raya Syazwani Zawawi untuk melengkapkan semua dokumen sebelum kes dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Pada 27 Dis lalu, Mohamad Zulkifli Ismail, 50, didakwa membunuh Zulkefle Abdullah, 38, di kawasan rumah tidak bernombor, Kampung Labohan, Kerteh, di sini pada 10.30 pagi, 7 Dis lalu.

Tertuduh yang mempunyai tiga anak itu didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman gantung sampai mati, jika sabit kesalahan.

Tiada sebarang pengakuan direkodkan bagi pertuduhan tersebut.

Sementara itu bagi pertuduhan kedua, Mohamad Zulkifli mengaku tidak bersalah menyebabkan cedera parah ke atas Faizul Awang, 31, dengan menggunakan sebilah parang di tempat dan tarikh yang sama.

Bagi kesalahan itu dia didakwa mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda atau sebat.

Kes Mohamad Zulkifli yang mempertahankan diri dan keluarga daripada rompakan menjadi viral di laman sosial hingga wujudnya kumpulan tertentu yang dikatakan membela tertuduh.

Ketika prosiding, Mohamad Zulkifli yang kelihatan tenang di kandang tertuduh sempat memberitahu mahkamah bahawa beliau tidak menggunakan parang, sebaliknya menggunakan golok.

Zulkifli diwakili peguam Ariff Azami Hussein.

Di luar mahkamah, selain anggota keluarga, kelihatan hanya beberapa orang hadir memberi sokongan terhadap Zulkifli. – BERNAMA

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.